ABD Hazine Bakanlığı'ndan Tutsata Dayalı Menkul Kıymet Satışı



ABD Hazine Bakanlığı, finansal kriz sırasında satın aldığı tutsata (mortgage) dayalı menkul kıymetlerin 142 milyar dolarlık kısmını satmaya başlayacak. Hazine Bakanlığı yaptığı açıklamada, finansal kriz sırasında 2008 ve 2009 yıllarında aldığı devlet destekli Fannie Mae ve Freddie Mac tarafından ihraç edilen tutsata dayalı 142 milyar dolarlık bölümünü satmaya başlayacağını, ilk olarak bu ay bu menkul kıymetlerin 10 milyar dolarlık bölümünü satacağını bildirdi.
    
Tutsata dayalı menkul kıymetler piyasasının 2008 ve 2009'dan bu yana ''epeyce düzeldiği'' belirtilen açıklamada, her ay 10 milyar dolar tutarında satış yapılmasının ve satış sürecinin bir yılda tamamlanmasının beklendiği, ancak piyasa koşulları değişirse programdan tam olarak çıkmanın uzun sürebileceği ifade edildi. Satışların tutsat faiz oranları üzerinde ''minimum etkisi'' olacağına inandığını kaydeden Hazine Bakanlığı, tutsata dayalı menkul kıymetlerin satılmasına ilişkin kararın artan borç limitiyle ilgili atılacak adımlarla ilgisi olmadığını belirtti.
    
Hazine Bakanlığına göre, 15 Nisan ve 31 Mayıs arasında hükümet 14,3 trilyon dolar borçlanma limitine ulaşacak. Hazine Bakan Yardımcısı Mary Miller, satış kararının, piyasanın istikrara kavuşmasına yardımcı olmak 2008 ve 2009 yıllarında uygulamaya konulan acil programlardan çıkmak için gösterdikleri çabaların sürmesi olduğunu söyledi. Miller, ''Konut finans piyasasının toparlanması sürecini korumaya yardımcı olmak ve vergi mükelleflerinin paralarını korumayı azami seviyeye çıkarmak için bu yatırımdan kademeli ve düzenli biçimde çıkacağız'' dedi. Hazine Bakanlığı, piyasa koşullarına bağlı olarak tutsata dayalı menkul kıymetler satışında 15 ile 20 milyar dolar kar edebileceğini tahmin ediyor.