ABD Kesenin Ağzını Açtı Mortgage Borçlarını da Ödeyecek



ABD ve İngiltere hükümetleri mali piyasalardaki güven krizini aşmak için radikal adımlar attılar. ABD hükümeti vergi mükelleflerinden sağlanacak kaynakla mortgage’a dayalı çok riskli borçların finanse edilebileceği bir plan üzerinde çalışmaya başlarken, İngiltere de banka hisselerinin açığa satışını denetim altına almaya başladı. Plana tepkiler hızlı ve dramatik oldu. ABD borsaları kapanış itibarıyla son altı yılın bir günde gerçekleştirilen en büyük yükselişini gösterirken, dolar ve petrol fiyatları yükseldi, altın ise düştü. Asya borsaları da yükselişe geçti.

Hafta sonu toplanacaklar

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson ve Fed Başkanı Ben Bernanke finans sistemini likidite sıkışıklığına iten ve bankaların elinde bulunan yüksek riskli varlıklar ile ilgili bir planı görüşmek için hafta sonu ABD kongre liderleriyle bir araya gelecek. Paulson ve Bernanke kongre liderleriyle perşembe gecesi de toplamış ancak toplantı sonrasında çözüm paketi hakkında bilgi vermemişti. Paulson gazetecilere yaptığı açıklamada ise “Finans kurumlarının bilançolarında gözüken ve likit olmayan varlıklardan doğan sorunun çözümü için yasal hazırlık gerektirecek kapsamlı bir yaklaşım hakkında görüştük” dedi.

Fon kurmak Paulson’un fikri

İki kongre yetkilisine göre Paulson bir süredir riskli varlıkları alacak bir fon hakkında fikir alışverişinde bulunuyor. Ancak ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Kurulu Başkanı Barney Frank, riskli varlıkları satın alacak resmi bir kurumun faaliyete geçmesinin zaman alacağı konusunda endişeleri bulunduğunu belirtti.

RTC’ye benzeyecek

Kurulacak fonun 1980’lerde gerçekleşen, riskli kredi ve tehlike altındaki birikimleri vergi mükelleflerinden sağlanan 400 milyar dolar karşılığında satın alan Resolution Trust Corp’a (RTC) benzeyeceği düşünülüyor.

Açığa satışa yasak geldi

Öte yandan İngiltere’nin Mali Hizmetler Kurumu, finans şirketlerinin hisselerinin açığa satışına dört ay süresince yasak getirirken, konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak ABD Sermaye Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (SEC) da açığa satışların bir kısmına veya tümüne geçici yasaklar getirebileceğini belirtti.

50 milyar dolarlık onay

ABD hükümeti mortgage’a dayalı çok riskli borçların finanse edilebileceği bir plan üzerine yaptığı çalışmaların yanı sıra çok geniş bir kesimi rahatlatmayı hedefleyen çok sayıda ek parasal destek içinde adım attı. Bu desteklerden bazıları şöyle:

1 dolara düşen fona Hazine desteği: ABD Hazinesi, para piyasası yatırım fonlarını destekleyeceğini açıkladı. ABD Hazinesi yaptığı açıklamada, varlıklarının değeri 1 doların altına düşen para piyasası yatırım fonlarını desteklemek için 50 milyar dolar kullanacağını belirtti. Açıklamada, Hazine’nin gelecek yıl, uygun para piyasası yatırım fonlarını garanti altına alacağı kaydedildi.

Bush’tan 50 milyar dolarlık onay: Ayrıca, ABD Başkanı George Bush’un, Hazine Bakanı Henry Paulson’ın Borsa İstikrar Fonu’ndan 50 milyar dolara kadar kaynak kullanmasına onay verdiği duyuruldu. Borsa İstikrar Fonu, doları desteklemek için 1934 yılında kurulmuştu.

Fed kredi sağlayacak: Bu arada ABD Merkez Bankası bankalar ve kurumlara para piyasası fonlarından varlığa dayalı menkul kıymet satın almaları için kredi sağlayacağını açıkladı. Fed bunun para piyasası fonlarının itfalarını karşılamasına ve likiditeyi artırmasına yardımcı olacağını söyledi. (Reuters)

‘Paket yüz milyarlarca dolarlık’

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, kredi kurtarma paketinin maliyetinin yüz milyarlarca dolar olması gerektiğini söyledi. Paulson konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, kredi kurtarma paketiyle ilgili mevzuat için Kongre’nin gelecek hafta adım atmasını isteyeceği de açıkladı. ABD Başkanı George W. Bush, ABD’nin ekonomiyi ciddi risklerden korumak için adım atması gerektiğini belirterek, dalgalı mali piyasalar nedeniyle hükümetin müdahalesinin gerekli olduğunu söyledi. Bush yaptığı konuşmada, ABD mali sisteminde mevzuatı yenilemenin hayati önemde olduğunu kaydetti.