ABD’de Dubai Krizi



ABD’deki altı önemli limanın işletmesinin Dubai’ye ait bir şirket tarafından üstlenilmesi yönünde Bush Yönetimi’nin aldığı karar, Cumhuriyetçi Parti’yi karıştırırken, ülkede de yoğun tartışmalara yol açtı. New York ve Maryland valileri, karar iptal edilmezse mahkemeye gideceklerini açıkladılar.

ABD’de iktidardaki Cumhuriyetçi Parti üyesi bazı önemli vali ve senatörler, güvenlik kaygılarını dile getirerek, liman işletmelerinin Dubai Ports World adlı Dubai şirketine verilmesi yolunda alınan kararın dondurulmasını istedi. Muhalefetteki Demokrat Parti de karara sert tepki gösterdi. Birçok Kongre üyesi, "11 Eylül’de uçakları kulelere çakan Araplara liman güvenliği teslim edilir mi?" diye itiraz etti.

ABD’nin New York, New Jersey, Baltimore, Philadelphia, New Orleans ve Miami limanlarını işleten "Peninsular and Oriental" adlı İngiliz şirketinin, Dubai Ports firmasınca satın alınmasının ardından ABD Yönetimi, söz konusu limanların işletmelerinin artık Dubai’ye ait olan şirketçe sürdürülmesini onayladı. Washington’daki tartışma da, bunun ardından patlak verdi.

Valilerden tehdit
ABD Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi milletvekili Peter King, ABD yönetiminin, işletme devrini onaylamadan önce Dubai şirketinin ne kadar güvenilir olduğunu belirleme yönünde ciddi bir çalışma yapmadığını öne sürerek, kapsamlı yeni bir inceleme gerçekleştirilene kadar sözleşmenin dondurulmasını istedi.

Cumhuriyetçi Parti üyesi New York Valisi George Pataki ile Maryland Valisi Robert Ehrlich, alınan karardan kaygı duyduklarını belirterek, kararın iptal edilmemesi halinde, dava açacaklarını söylediler. Pataki, "Dubai şirketinin limanlarımızı işletmesi, güvenlik açısından son derece sakıncalı olabilir. New York ve New Jersey liman işletmelerine, alabilecekleri her türlü hukuki önlemi araştırmaları talimatı verdim" dedi. Ehrlich de şunları söyledi:

"Bu karar alınmadan önce, güvenlik açısından ne gibi önlemler düşünüldüğünü bilmemiz gerekirdi. Baltimor limanının güvenliği için kaygı duyuyorum."

Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham kararı, "İnanılmaz bir sağırlar politikası" olarak değerlendirdi. Demokrat Senatör Hillary Clinton da, olaydan duyduğu endişeyi dile getiriken, liman işletmelerinin yabancı hükümetlere satılmasını engelleyen bir yasa teklifi hazırlayıp Senato’ya sunacağını duyurdu. Demokrat Partili Senatör Barbara Boxer, Amerikan limanlarının mutlaka Amerikan şirketlerince işletilmesi gerektiği görüşünü savundu.

Amerikan İç Güvenlik Bakanı Michael Chertoff ise, eleştirileri reddederek, konunun kapsamlı şekilde incelendiğini ve Amerikan limanlarını işletecek Dubai şirketiyle yapılan anlaşmada ABD’nin ulusal güvenliğini koruyacak maddelerin yer aldığını belirtti.