AB'den İspanya'ya "Yenilenebilir Enerji" Uyarısı



Yenilenebilir enerji sektörüne bir dönem en cömert teşvikleri veren İspanya küresel finans krizi sonrasında girdiği bütçe bunalımını yenilenebilir enerji sektörüne ayakta tutarak ve seçim yılı olması nedeni ile de elektrik fiyatlarına zam yapmadan aşmanın yolunu arıyor. Öncelikle güneş enerjisi sektörüne 2007 yılında verilen cömert teşviklerde azaltma yapmaya çalışan hükümet güneş enerjisi yatırımcılarının yargı yoluna gitmesi ve yargı sonrası ortaya çıkabilecek 1 milyar avroyu aşkın maliyet nedeni ile bundan geri adım atmış idi.

Ancak Aralık ayının son haftasında hükümetin ani bir kararla ülkedeki mevcut güneş enerjisi santrallerinin yararlandıkları alım garantilerini yüzde 30 oranında düşürdüğü açıklandı. Hükümet yetkililerince yapılan açıklamada bu düzenlemenin gerekçesinin bu yolla ülke bütçesinin üç yıllık süreçte 3 milyar avro tasarruf sağlayacağı belirtildi.

Avrupa Komisyonu İklim Değişikliğinden Sorumlu Üyesi Connie Hedegaard yaptığı bir açıklamada İspanya hükümetinin güneş ve rüzgar enerjisi alanında verilen teşvikleri düşürmesini eleştirdi. Hedegaard açıklamasında İspanyol hükümetinin bu kararının sadece kendi ülkesini ilgilendirmediği aynı zamanda Avrupa ülkelerinin yenilenebilir enerji yatırımcıları gözündeki kredibilitesine de zarar verdiğini söyledi.