AB'den İstanbul Projelerine 1,5 Milyon Euro Hibe Desteği



'Sivil Toplum Diyaloğu- İstanbul 2010 AKB Hibe Programı' çerçevesinde hibe desteği almaya hak kazanan 11 proje açıklandı. 122 projenin değerlendirildiği hibe programına Türkiye'den ve AB ülkelerinden başvurular yapıldı. İstanbul üzerine odaklanan 11 proje, yaklaşık 1,5 milyon Euro yardım alacak.
 
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı (AKB) tarafından yürütülen, "Sivil Toplum Diyaloğu-İstanbul 2010 AKB Hibe programı" çerçevesinde AB'den hibe desteği almaya hak kazanan projeler açıklandı. Programa katılan Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Cangir, STK'ların işbirliğiyle gerçekleştiren projelerin Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin gelişimine çok büyük katkı sağlayacağına inandığını söyledi. İstanbul AKB Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç ise proje hazırlama konusunda ülke olarak alınması gereken mesafeler bulunduğuna dikkat çekti. Hazırlanan projelerde teknik, idari ve zamanlama sorunları yaşandığını anlatan Avdagiç, şimdiye kadar Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'na 3 binin üzerinde proje geldiğini ifade etti.

Teklif çağrısının 3 Eylül 2009 tarihinde başladığı programa başvurular 14 Ekim 2009'a kadar devam etti. Toplam 122 projenin değerlendirildiği hibe programında projelerin bir kısmı Türkiye bir kısmı da Avrupa Birliği ülkeleri tarafından sunul bin Euro ile 150 bin Euro arasında değişen mali destek verildi. Toplam hibe bedeli ise 1 milyon 437 bin 632 Euro oldu. Hibe programında yardım alacak 11 proje şöyle: "Çocuk dostu İstanbul, Global geçit, İnsan Şehirler: Brüksel-İstanbul 2010, İstanbul-Avrupa ekspresi 2010, İstanbul-Marsilya: Kentin endüstri mirasını görünür ve anlaşılır kılmak, İstanbul-Pori müzik ağı, İstanbul ekspres: Avrupa'nın çokdilliliğini keşfetmek, Kültür Başkentleri Pécs ve İstanbul'u birleştiren yaratıcı sokaklar, Kültürel mirası katılımcı koruma modeli, Müzikte Akdeniz: Marş ve Türkiye ekseninde müzik kimlikleri, Sond-Shift kıyıdaki kültürler İstanbul-Marsilya."

Projelerin hazırlanması ve teslim edilmesi aşamasında birtakım sıkıntılar yaşandığını aktaran İstanbul AKB Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç ise proje hazırlama konusunda ülke olarak alınması gereken mesafeler bulunduğuna dikkat çekti. Hazırlanan projelerde teknik, idari ve zamanlama sorunları yaşandığını kaydeden Avdagiç, şimdiye kadar Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'na 3 binin üzerinde proje için başvurulduğunu dile getirdi.