AB'den Kumaşır Gölü'ne Bağış



Kumaşır Gölü, Avrupa Birliğinin (AB) hibe desteğiyle yürütülecek projeyle korunacak. Kahramanmaraş Çevre ve Kültür Derneğinin yürüteceği projenin koordinatörlüğünü üstlenen Süha Uslu, 6 ay süreyle uygulanacak projenin bütçesinin 8 bin 790 avro olduğunu söyledi. Projenin bütçesinin yüzde 90’ını AB’nin verdiği hibe desteğin oluşturduğunu bildiren Süha Uslu, "Proje ile temel amacımız, Kahramanmaraş ve ülkemiz için önemli olduğuna inandığımız Kumaşır Gölü’nün korunması ve gelecek nesillere intikalini sağlamak" dedi.

Süha Uslu, "Kumaşır Gölü Bizim Gölümüz" adını verdikleri projenin sözleşmesini AB Merkezi Finans ve İhale Birimiyle imzaladıklarını belirterek, şöyle konuştu: "Kahramanmaraş’ın en önemli sulak alanlarından biri olan bu doğal gölümüz, aynı zamanda nadir ve kıymetli flora ve faunası ile de dikkat çekiyor. Su ve su kaynaklarının gittikçe önem kazandığı günümüz dünyasında Kahramanmaraş’ın su kaynaklarının daha iyi tanınması ve korunmasına ihtiyaç var. Bu gerçekten hareketle kıymetli bir su kaynağı ve sulak alan olan Kumaşır Gölü’nün korunması için proje hazırlamaya karar verdik."

Uslu, proje kapsamında yapacakları çalışmalarla Kumaşır Gölü sulak alanındaki kirliliği azaltmayı, gölün doğal, ekolojik yapısını korumayı, göle zarar verilmesinin önüne geçmeyi hedeflediklerini ifade etti.

"Gölün önemi konusunda bilinçsizler"

Kumaşır Gölü’nün yakınında yaşayanların ve gölden sulama suyu alan çiftçilerin, bu gölün önemi konusunda bilinçsiz olduklarını, bilinçsizliğin gölün kirlenmesi ve yok olması sonucunu doğurduğunu savunan Süha Uslu, "3 ay sürecek hazırlık çalışmalarının ardından gölün yakınında yaşayanlardan başlayarak olabildiğince fazla kişiye gölün korunmasını sağlayacak eğitim çalışması vereceğiz" dedi.

Süha Uslu, projenin hazırlanmasına Kahramanmaraş Tarım İl Müdürlüğünün önemli katkı yaptığını, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, DSİ 20. Bölge Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve TEMA Vakfı Kahramanmaraş İl Temsilciliğinin de projenin yürütülmesine destek olacaklarını bildirdi.

Kumaşır Gölü’nün, Kahramanmaraş-Adana karayolunun 13. kilometresinde bulunduğunu ve 10 bin dekarlık bir su yüzeyine sahip olduğunu ifade eden Uslu, şunları kaydetti: "Projeyi 6 ayda tamamlayacağız. Bu sürenin ilk 3 ayını hazırlık aşaması olarak değerlendirdik. Bu süre içinde yayın çalışmaları gerçekleştirdik, eğitim meteryallerimizi hazırladık. Ayrıca eğitim çalışmalarımızda görev alacak uzmanları belirledik. Bu ayın üçüncü haftasından itibaren eğitim çalışmalarına başlayacağız.

Yöre halkı eğitilecek

Öncelikle gölün yakınında yaşayanları eğiteceğiz. Eğitime ilköğretim okulu öğrencilerden başlayacağız. Daha sonra konuyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla sivil toplum örgütleri yöneticilerinin katılımıyla eğitimler gerçekleştireceğiz. Bu arada yaptığımız çalışmaları bir toplantı düzenleyerek kamu oyuyla paylaşacağız."

Uslu, proje kapsamında gölün güney tarafındaki yamaçları ağaçlandıracaklarını, ayrıca göldeki katı atıkları temizleyeceklerini, çalışmaları sonrasında bilinçlenen insanların göle istemeden de olsa zarar vermesinin önlenmiş olacağını söyledi.