ABD'li Cargill Yine Meclis Gündeminde

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Bursa'da özel tarım arazisi kapsamındaki bir araziye yasa dışı bir şekilde kurulan ve daha sonra Danıştay'ın birçok kapatma kararına rağmen, ABD Başkanı Bush'un devreye girmesi ve daha sonra Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla kanunda özel bir af çıkarılarak yargı kararlarının uygulattırılmadığı ABD'li Cargill firmasını yeniden Meclis'e taşıdı.

Uras, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Cargill Tarım ve Gıda şirketiyle ilgili idari yargı kararının uygulanması için Bursa Valiliği'ne emir verilip verilmeyeceğini sordu.

Uras, önergesinde şu soruları yöneltti: "Bugüne kadar mahkemelerce verilen iptal ve yürütmeyi durdurma kararlarının uygulanmamasında, bu firmayı kurtarmaya yönelik özel yönetmelik ve yasaların çıkarılmasında ABD'nin ne gibi rolü olmuştur? »Yargı kararlarının derhal uygulanması Anayasal emirdir. Bu emre aykırı davranmak ise suçtur. Hal böyle iken 22.11.2007 tarihinde karar tebellüğ etmesine karşın kararı uygulamayan Bursa Valiliği hakkında ne gibi bir işlem yapmayı düşünüyorsunuz? »Mahkeme kararlarının uygulanmaması, bu kararları uygulamamak için plan, yönetmelik ve yasa değiştirilmesi, "hukuk devleti" tanımı ile çelişmez mi?"