ABD'li Cerrahın 13 Parçalık 'Tarihi' Jesti



Amerikalı cerrah Robert Stephens, Sardis Antik Kenti’nde 98 yıl önce bulunan ve Harvardlı bir öğrencinin ABD’ye kaçırdığı Roma dönemine ait 13 parça tıp aletini törenle Türkiye’ye iade etti. Eserleri muayenehanesinin duvarlarında sergilediğini anlatan Stephens, eserlerin ait olduğu topraklara geri dönmesinden büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Terihi eserlerin iadesi nedeniyle dün Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen törene katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şenay Başer, Stephens’in, uzun yıllardır koleksiyonunda sakladığı eserleri Türkiye’ye teslim etmesinin, dünya kültür mirasının korunması adına örnek bir davranış olduğunu belirtti.

35 yıl önce satın almıştı

Sardis Antik Kenti’nde 1911 yılında yapılan kazılar sırasında ortaya çıkarılan 13 parça tıp aleti, Harvard Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci tarafından ABD’ye kaçırıldı. Stephens, 35 yıl önce o kişiden bu tarihi eserleri satın aldı.

Artık Arkeoloji Müzesi’nde sergilenecek olan Roma dönemi eserleri, 3 adet bronz bisturi sapı, bir adet bronz cerrahi alet kutusu, bir adet bronz dişli penset, bir adet bronz delici-spatül, bir adet bronz spatül-sonda, bir adet bronz küret, bir adet bronz küret delici, iki adet bronz kaşık-sonda, bir adet bronz iğne, bir adet ahşap sarkaçtan oluşuyor.