ABD'li Emlak Devi Cevizlibağ'a İş Merkezi Kuracak



Beylikdüzü'nde inşa ettiği ve sadece stüdyo dairelerden oluşan site projesini bitirmek üzere olan ABD'li emlak devi Coldwell Banker, gözünü Cevizlibağ'a dikti. Beylikdüzü'nde 4 blok ve 320 daireden oluşan projeyi mayıs ayında bitirecek olan şirketin Türkiye CEO'su Gökhan Işık, yine mayıs ayında Cevizlibağ'da 400 ofislik bir iş merkezi kurmak için düğmeye basacaklarını açıkladı. Cevizlibağ metrobüs durağına yakın olan 30 bin metrekarelik bir arsayı satın aldıklarını belirten Işık, 50 milyon dolarlık yatırımla gerçekleşecek projeye 2 ay sonra başlayacaklarını ve 18 ayda bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Doğru projelerin krizden etkilenmediğini vurgulayan Işık, "Ciddi pazar araştırmaları yaptık. İşimizi hafife alan bir şirket değiliz. Cevizlibağ bölgesinde birçok iş bağlantısı yapılıyor. Birçok şirket o bölgede küçük ve verimsiz ofislerde çalışıyor. Metro, metrobüs ve tramvaya yakın bir yer. Kimse o bölgede bir yatırım düşünmedi ama biz elimizdeki ofislerin kısa sürede elden çıkacağını biliyoruz" dedi.
 
Stüdyo dairelerin yüzde 90'ı satıldı

Şirketin Türkiye'deki ilk konut projesi olan Beylikdüzü'ndeki Studio Life projesinde bulunan dairelerin yüzde 90'ı 42 ile 66 metrekare, geri kalanı ise 86 ile 92 metrekare arasında. Işık, 320 dairenin 300'den fazlasının satıldığını, satın alanlar içerisinde yatırımcıların payının büyük olduğunu anlattı. Coldwell Banker'ın diğer ülkelerdeki ofisleri sayesinde, Studio Life projesindeki 100'e yakın dairenin yabancılar tarafından satın alındığını belirten Işık, en çok talebin İngiliz ve Hollandalılar'dan geldiğini kaydetti. Kendilerinin başlattığı sadece stüdyo dairelerden oluşan site projesinin başka inşaat firmaları tarafından da örnek alındığını belirten Işık, "Kişi sadece barınak değil yaşam kalitesi de satın alıyor. Stüdyo daireleri küçümseyerek 'kümes' diye dalga geçenler oldu. Önemli olan kaç yüz metrekare olduğu değil. Size yetebilmesi. Ben de öyle bir dairede oturuyorum ve oldukça kaliteli bir yer. Studio Life projemiz 5 yıldızlı oteli aratmayacak düzeyde. Projedeki dairelerin fiyatları 63 bin ile 115 bin TL arasında" diye konuştu.

Işık, Cevizlibağ'daki ofis projesinin yanı sıra İstanbul Anadolu yakasında yeni bir konut projesine daha başlamak istediklerini kaydetti. Bu projede hem stüdyo hem de normal dairelerin bulunacağını ifade eden Işık, arsa arayışlarının sürdüğünü, Pendik ve Ataşehir'de yoğunlaştıklarını dile getirdi. Işık, Maslak ve Gaziosmanpaşa'da da arsaları bulunduğunu açıkladı.
 
Bu yıl 20 franchise verecek

Işık, Coldwell Banker'ın 2009'da 20 franchise vereceğini, franchiselerin 15'ini İstanbul'da, 5'ini de nüfusu 1 milyonun üzerinde olan illere vereceklerini belirtti. "Türkiye'de, her emlak arayan 'emlakçıyı nasıl aradan çıkarırım' diye düşüyor. Burada suç düşünenlerin değil, kaliteli emlak danışmanlığı hizmeti vermeyenlerin" diyen Işık, "Emlak kiralayacak veya satın alacak kişi birkaç yüz lirayı hesap ediyorsa demek ki emlakçı gerçekten hizmet vermiyor. Biz uluslararası deneyimlerimizi de bu franchiselarımıza sunacağız. Ümraniye'deki ofisimiz, Kanada'daki bir projeden ev satabilecek. Aynı zamanda proje yapan bir şirket olduğumuzdan bizim franchise vereceğimiz girişimcinin bir görevi ve avantajı da bu projelerdeki evleri satmak veya kiralamak olacak" dedi.
 
35 ülkede 4 bin ofisi var

Amerika'da kurulan ve dünya genelinde yatırımları bulunan Coldwell Banker, 103 yaşında bir şirket. Coldwell Banker, 35 ülkede 4 bine yakın ofis ve 130 bin gayrimenkul danışmanıyla hizmet veriyor. Şirket, ABD'de Ramada, Days Inn ve Wyndham gibi toplam 10 adet otel zincirinin de sahibi olduğu Cendant Grup bünyesinde bulunuyor. Grubun ayrıca, seyahat acentaları ve AVIS ve Budget gibi otomobil kiralama şirketleri de var. Coldwell Banker'in 2008'de dünya genelindeki cirosu 450 milyar dolar seviyesinde. Şirket, Amerika'da sektörde çalışmak isteyenlere eğitim vermek için kurulmuş olan Coldwell Banker University'nin bir benzerini de ileriki yıllarda Türkiye'de açmayı planlıyor.