ABD'li İtfaiyeci, Kanadalı Öğretmen Fonu Türkiye'nin Alt Yapısına Göz Dikti!



Türkiye'deki altyapı projeleri, yabancı fonların iştahını kabarttı. Dünya Gazetesi'nin haberine göre İMKB'de hisse senedi yatırımları olan ABD'li itfaiyeciler, Kanadalı öğretmenler, Norveç ve İsveçli emekliler şimdi de Türkiye'nin altyapı yatırımlarını radarına aldı. 2008'de patlak veren ve özellikle ABD ile Avrupa ekonomilerinde büyük sarsıntıya neden olan ekonomik kriz, gelişmiş ülkelerdeki fonları Türkiye gibi görece daha yüksek getiri vadeden ülkelere yöneltti. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, daha önce borsa ve bonoya yatırım yapmak üzere Türkiye'ye gelen ABD, Kanada ve İsviçreli emeklilik fonlarının artık daha uzun vadeli yatırımlar için ülkeye gelmek istediklerini söyledi. Özellikle Fitch'in Kasım 2012'de Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesinin ardından ilginin arttığını belirten Aycı, "Örneğin ABD'li itfaiyecilerin, Kanadalı öğretmenlerin emeklilik fonları Türkiye'nin altyapı projelerine yatırım yapmak istiyorlar. Şu sıralar önümüzdeki dönemde yapılacak köprü, havaalanı, hastane özelleştirmeleri gibi projeleri inceleyen emeklilik fonları, altyapı projelerine finansal partner olarak ortak olmayı planlıyorlar" dedi.

Ünlü & Co'nun sponsorluğunda Londra'da düzenlenen 'Türkiye'nin altyapısına yatırım' başlıklı yatırımcı konferansı öncesinde Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı ve Ünlü &Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü ile bir araya gelerek altyapı projeleri ve yabancı ilgisini konuştuk.

Japonlar kentsel dönüşümü soruyor

3. Havalimanı ve kentsel dönüşüm projelerinin son dönemde uluslararası yatırımcıların yoğun ilgisini çektiğini belirten Aycı, "Özellikle Japonlar kentsel dönüşümle ilgileniyor. Çinlilerin 1 trilyon dolarlık fonları var, Türkiye'deki tüm altyapı porjeleriyle ilgileniyorlar. 3'üncü köprüyü, hastaneleri, sağlık alanındaki özelleştirmeleri de çok soran fonlar var" dedi. Son dönemde cari fazla veren Çin, Singapur ve Körfez ülkelerinin devlet fonlarının da Türkiye'deki altyapı yatırımlarına ilgi gösterdiğine değinen Aycı, şunları söyledi: "Önümüzdeki 10 yılda Türkiye'nin 250 milyar doları aşan altyapı yatırımları olacak. Bunun 70-80 milyar dolarını kendi iç kaynaklarımızdan yapacağımız öngörülüyor. Geri kalan 140-150 milyar doları aşkın yatırımın uluslararası kaynaklardan sağlanması gerekiyor. Bunun için de siyasi ve ekonomik istikrarın korunması çok önemli."

Bankacılık ve sigortada yeni yatırımcılar gelecek

2013 yılında başta finans, sigorta ve enerji sektörleri olmak üzere Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye ilgisinin devam edeceğini belirten İlker Aycı, "Geçen yıl 28 milyar dolarlık satın alma ve birleşme gerçekleşti. Bu yıl da geçen yılın altında kalmayız. Bankacılık ve sigorta alanında gelmek isteyenler var. Bank of Tokyo-Mitsubishi'nin Türkiye'de bankacılık lisansı alması o bölgedeki yatırımcıları da Türkiye'ye çekecektir" dedi.

Türk sporu ve dizileri yabancıyı cezbediyor

Türk sporu ve dizilerinin elde ettiği başarının da yabancı yatırımcıları olumlu etkilediğine değinen Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı, "Spordaki marka gücümüz yabancı ilgisini inanılmaz etkiliyor. Bir yatırımcı sadece Beşiktaş taraftarından etkilendiği için Türkiye'ye gelip yatırım yaptı. Futbolun yanısıra voleybol ve basketbolda kazandığımız uluslararası başarılar da tüm dikkatleri Türkiye'ye çekiyor" diye konuştu.

Otoyol iptali tedirgin yaratmadı

Son olarak köprü ve otoyol ihalelerinin iptal edilmesi konusunda, yatırımcılarda bir tedirginlik oluşmadığını da söyleyen İlker Aycı, "Yatırımcılarda ihale dahil, sonrasındaki gelişmeler kamuoyu önünde çok şeffaf yaşandığı için bir tedirginlik yok. Hatta üçlü konsorsiyumda Koç ve Ülker Grubu'yla birlikte yer alan Malezyalı UEM Grubu, 3'üncü havalimanıyla ilgileniyor" dedi.

700 milyar dolarlık altyapı pastası

Ünlü & Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, Türkiye'nin alt yapı projeleri açısından yatırımcılara büyük bir potansiyel sunduğunu söyledi. Ünlü & Co'nun hesaplamalarına göre, gelecek 10-15 yıllık süre içinde Türkiye'de kombine ulaştırma, sağlık ve kentsel dönüşüm projeleri kapsamında altyapı projelerinde yaklaşık 700 milyar dolarlık bir potansiyel bulunuyor. Mahmut Ünlü, "Bu rakam enerji ve telekom sektörlerinin dışındaki potansiyele işaret ediyor. Bu kapsamda özel sektör-kamu ortaklıkları yoluyla 85 milyar dolara kadar ulaşabilecek işbirliği fırsatı doğacak" dedi.