ABD'linin Gözü Yeşil Enerjide



Türkiye’nin son dönemde gözde sektörlerinden enerji ABD’li şirketlerin de takibinde. ABD Ticaret Müsteşarı Michael Lally ABD’li şirketlerin haziranda doğalgaz ve petrol sektöründe, ekim ayında ise yenilenebilir enerji sektöründe ortak bulmak için Türkiye’ye geleceğini açıkladı.

Lally, ABD’li ilk heyetin 10-15 firma temsilcisiyle Türkiye’de temaslarda bulunacağını söyledi. Delegasyonun Türkiye ve etrafındaki bölgeyi stratejik olarak gördüklerini belirten Lally, “Türkiye’de bir ortağınız olursa, Orta Asya ve Kafkasya’da da ortak bulmuş oluyorsunuz” dedi. Gelecek firmaların petrol ve doğalgaz sektöründe faaliyet gösteren firmalar olacağını belirten Lally, ikinci ABD’li şirket delegasyonunun ise ekimde geleceğini belirtti. Yeşil enerji üzerine çalışan firmalardan oluşan ekipte 15’ten fazla şirketin olacağını kaydeden Lally, “Türk ortaklıklar için çalışılacak. Heyetler Ankara’da, İstanbul’da, İzmir’de bulunacak. En önemli görüşmeler ABD ve Türk firmaları arasında olacak. Her ABD firması 10-15 firmayla görüşmede olacak” dedi.

Nükleer gündemde değil

Lally, heyetlerin gündeminde nükleer enerjiye dönük bir konu olup olmadığı sorusuna da “Yok. Nükleer enerji için herhangi bir planımız yok. Ne ABD ne de Türk şirketlerinden bize bir şey gelmedi” yanıtını verdi.

Türk ve ABD şirketleri arasındaki ilişkilerden oldukça memnun olduklarını kaydeden Lally, Enka-Bechtel ortaklığının Marmaray’da birlikte olduklarını, diğer ülkelerle birlikte Londra’da da başarılı çalışmalar yaptığını söyledi. ABD Başkanı Barack Obama’nın ‘model ortaklık’ kavramıyla birlikte ticaret ve yatırımların artması için ciddi biri enerji sarf edildiğini belirten Lally, Türk şirketlerinden oluşan bir heyetin de ABD’ye giderek ortaklık görüşmelerinde bulunacağını söyledi. Türkiye’nin son helikopter ihalesini de ABD’li Sikorsky firmasının kazandığına dikkat çeken Lally, “Bu karar hem ABD hem de Türkiye için çok önemli. Bu projeyle hem yeni iş imkânları oluşacak hem de firma Türk ortaklıklarıyla çalışacak” dedi.