ABD’nin Kadın Mühendislerini Demir Kız Kardeşler Yönetecek



ABD’nin 60 yıllık Kadın Mühendisleri Derneği’ni (Society of Women Engineers), bir yıllığına iki Türk kız kardeş yönetecek.

Microsoft, Apple, Yahoo, General Elektric, Boeing, Chrysler, Ford, Goldman Sachs, IBM’nin de aralarında bulunduğu 300 firmanın yanı sıra 21 bin bireysel üyesi olan dernek, bugün San Fransisco’da yapılacak yemin töreninden sonra resmen Sıddıka-Semahat Demir kardeşlerin yönetimine geçecek.

İnşaat ve deprem mühendisi Prof. Dr. Halit Demir ile iktisatçı Güner Demir’in kızları, dernekte “Demir Sisters” olarak tanınıyor.

2008’den beri biyoteknoloji firması Genetech’de (Roche) İşletme Müdürü görevini yapan Sıddıka Demir Velipaşaoğlu, derneğin 60 yıllık tarihinin ilk Türk, hatta ilk yabancı başkanı. 21 yıldır derneğe üye. “Hayatı Şekillendirmek” Demir’in hedefleri ise şöyle: “İlköğretim öğrencilerine mühendisliği tanıtmak, kadın mühendisleri geliştirmek, hükümet, akademi ve endüstri kuruluşları ile ortaklaşa, üniversitelerdeki kız öğrenciler için özel programlar hazırlamak.”

Dev kongreyi yönetecek

Demir, en önemli sınavını da 1- 6 Kasım arası Orlando’da 5 bin kişinin katılacağı yıllık kongreye başkanlık ederek verecek. İki başkan yardımcısından birisi olan Prof. Dr. Semahat Demir ise, Beyaz Saray’a bağlı çalışan National Science Foundation’ın (Ulusal Bilim Vakfı) tek Türk direktörü. Uzmanlık alanı, biyomedikal mühendisliği. ABD’de yılda ortalama 290 milyon dolarlık bütçeyle, bu alanda araştırma yapan 200 aktif fonu yönetiyor. Abla Demir, Obama Hükümeti tarafından iki ay önce Türkiye’ye “bilim elçisi” olarak gönderilmiş, üniversiteler ve çeşitli kuruluşlarla görüşerek gözlemlerde bulunmuştu. Derneğin Yeni Girişimlerden Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevini yürütecek olan Prof. Dr. Demir, dernek için yakın ve uzak gelecekte oluşacak imkanları ve stratejileri geliştirecek. 2005’den bu yana derneğin yönetim kurulunda olan iki kardeş, “Yükselen Mühendis lider” ve “Genç Mühendis” ödüllerine de sahip.

Prof. Semahat Demir, “ABD’de birçok firma, üniversiteler, liseler ve hükümet kuruluşları dernekle ortak programlar yapmak istiyor. Derneğin programları, firmalar tarafından çok aranan programlar. Amerikan Kongresi’ni de, kız çocukların eğer ilgileri varsa, mühendislik dallarına yönlendirilmesinin önemi üzerine eğitiyor, mühendislikle ilgili kanunların yazımına yardımcı oluyor” dedi.