Acaristanbul Kararı Yıkım Yönünde Revize Edilecek



Çevre ve Orman Bakanlığı'yla Beykoz Belediye'sini karşı karşıya getiren encümen kararının revize edileceği öğrenildi. Belediye encümeninin bugün toplanarak, daha önce aldığı Acaristanbul villalarının 'müktesebat hak' kararını değiştirmesi bekleniyor.

Özel orman alanına yapılan Acaristanbul villalarında, yüzde 6'lık yasal sınırın aşılarak yapılaşmanın yüzde 96'ya çıktığı tespit edilmişti.

Beykoz Belediyesi Acaristanbul'la ilgili kararını revize etmek için toplanacak. Geçen hafta aldığı villaların mevcut durumunu 'kazanılmış hak' olarak kabul eden kararına tepki gösteren Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin, Ankara'ya çağırdığı Belediye Başkanı Muharrem Ergül ve Encümen Başkanı Yüksel Baki'den encümenin aldığı kararı revize etmelerini istediği öğrenildi. Bakanlık'ta yapılan toplantıda Pepe'nin, encümen kararının hukuki olmadığını, atıfta bulunulan Danıştay kararlarının da örnek teşkil etmediğini söylediği öğrenildi. Pepe'nin görüşlerine itiraz eden Baki'nin Adalet Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yetkililerle de görüştürüldüğü kaydedildi.

Osman Pepe'nin isteği üzerine Orman Genel Müdürlüğü aracılığıyla belediye encümeni kararına karşılık bir itiraz dilekçesi hazırlandı. Dün encümen üyelerini toplayan Başkan Ergül, dilekçeyi görüştü. Acaristanbul konusu bugünkü encümen toplantısında yeniden ele alınacak. Bakanlığın isteği doğrultusunda encümen kararından "kazanılmış hak" ibaresinin çıkarılarak, Danıştay gerekçeli kararın beklenmesi yönünde yeni bir kararın alınması bekleniyor. Bakanlık ise İmar Kanunu'nun yıkım içeren 32. ve 42. maddelerine de atıfta bulunulmasını istiyor. Ancak, bazı encümen üyeleri bu talebe karşı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir encümen üyesi, yıkım kararı vermenin kanuni dayanağı olmayacağını savundu.

Belediye Başkanı Muharrem Ergül ise encümen üyelerinin tamamının aynı fikirde olmasının beklenemeyeceğini, oy çokluğuyla da karar alınabileceğini belirterek yıkıma yeşil ışık yaktı. Acaristanbul ile ilgili ruhsatın kendisinden önce verildiğini söyleyen Ergül, "Belediyeyi ve Beykoz'u korumak zorundayım. Orman Bakanlığı ile karşı karşıya olmamız söz konusu değil. Ancak iki kurum arasında mevzuat farklılığı var. Sıkıntı ondan kaynaklanıyor." açıklamasında bulundu. Bakan Pepe'nin Acaristanbul'daki villaların yıkılacağını açıklamalarına rağmen Beykoz Belediye Encümeni, villaların mevcut durumunu da müktesep hak kabul etmişti.