Açe’de, Türkiye’nin Yardımlarıyla Kurulan ‘İstanbul Köyü’ Açıldı

Endonezya’nın Açe bölgesinde aralık ayında meydana gelen deprem ve tsunami faciasından sonra Türkiye’nin bölgeye gönderdiği yardımlarla inşa edilen ‘İstanbul Köyü’ törenlerle açıldı.

İstanbul Köyü’nün hizmete girmesi ile birlikte Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bölgeye yaptığı ziyarette dile getirdiği “kalıcı yatırımlar” ilk meyvesini vermiş oldu. Türkiye İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından yaptırılan ve 100 ailenin barınacağı köyde, bir yetimhane, bir okul ve bir mescit hizmete hazır hale getirildi. Köyün hayati altyapısı da tamamıyla hazır.

‘İstanbul Köyü’nün açılış töreninde, Endonezya İmar Bankası’nın yanı sıra, Türkiye Büyükelçiliği ile bölgede faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin temsilcileri hazır bulundu. Törende söz alan konuşmacılar, Türkiye halkına minnettarlık duygularını belirtirken, İnsani Yardım Vakfı yetkilileri de bunun gibi iki köyü daha inşa edecekleri müjdesini verdi. Yerel grupların folklor gösterisi ve çocuk korosunun şarkılarından sonra açılışı yapılan köyde, tüm davetliler ile köyün yeni sakinleri ilk akşam yemeğini beraber yedi.

Öte yandan Kızılay’ın Açe’de yaptıracağı 500 konut ve hizmet binalarının inşaatlarına ilişkin mutabakat metni de imzalandı. İnşaatların 4 ayda tamamlanması öngörülüyor. İnşaat çalışmaları çerçevesinde, bölgedeki Osmanlı dönemine ait türbe de restore edilecek.