Açık Artırmada Bir Hayalet Şehir



Baltık ülkesi Letonya’da Sovyet ve ardından Rus askerlerinin çekilmesinin ardından bomboş kalan ve bu nedenle ‘hayalet şehir’ olarak anılan ‘Skrunda 1’, açık artırmayla 3 milyon dolara satıldı.

450 bin mekrekarelik alan üzerine kurulmuş, 10’u apartman bloku olmak üzere, oteller, kulüpler, mağazalar ve garajlardan oluşan 70 binanın bulunduğu Skrunda 1 şehrinin, bir Rus şirketi tarafından satın alındığı belirtiliyor.

Şehrin geleceği belirsiz

Letonya özelleştirme kurumundan yapılan açıklamada, “Uzun zamandır boş olan ve hiçbir ekonomik faaliyetin olmadığı bir yerin satılması memnun edici” denilirken, şehri satın alan Aleksejevskoje-Serviss adlı Rus şirketin bu yatırımı nasıl değerlendireceği bilinmiyor.

Letonya başkenti Riga’nın yaklaşık 150 kilometre batısında bulunan kent, Sovyet askeri ihtiyaçları için eski füzesavar radar üssünün yakınında kurulmuştu.

Askerler, 1994’te, ülkenin eski Sovyetler Birliği’nden ayrılmasından üç yıl sonra Letonya’dan çekildi. Ancak Moskova, Skrunda radar üssünü Ağustos 1998’e kadar kiralama anlaşması yaptığı için şehir boşaltılmamıştı. 1998 yılına gelindiğinde ise, şehirde kalan son Rus askerleri de Letonya’dan ayrılmıştı.