'Açık Hava Isıtıcıları Atmosferi Kirletiyor'



Kapalı mekânlara sigara yasağının gelmesiyle birlikte işletmelerin büyük ilgi gösterdiği açık hava ısıtıcıları, atmosferi olumsuz etkilediği gerekçesiyle çevrecilerden tepki görüyor. Fransa'nın başkenti Paris'te belediyenin 2 yılda kaldırmayı planladığı bu ısıtıcıların Türkiye'de de yasaklanması isteniyor. Türkiye'de sigara yasağıyla birlikte kafeterya ve restoranlar için açık hava ısıtıcıları adeta kurtarıcı oldu. Ancak bu ısıtıcıların zararları da tartışma konusu. Bazı çevreci kuruluşların görüşleri şöyle:

Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Uygar Özesmi: "Açık hava ısıtıcıları, tam anlamıyla enerji israfı. Açık havada verilen ısı anında dağılıyor; harcanan enerji, ortamı ısıtmıyor. Kullanılan bu enerji doğal gazlı ise ortama karbondioksit salınmasına neden oluyor. Karbondioksit de bir sera gazı olarak iklim değişikliğine neden oluyor. Elektrikli olanlar da var. Elektrik enerjisinin çoğu kömürlü termik santrallerden veya doğalgaz gibi başka fosil yakıtlardan elde ediliyor. Bu enerjinin üretiminde de büyük miktarda sera gazı atmosfere salındığı için iklim değişikliğine yol açıyor."

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak: "Açık hava ısıtıcılarının elektrikle ve tüp gazla çalışanları var. Burada ekstra bir enerji harcaması söz konusu. Sonuna kadar tasvip edilen bir enerji kullanılış biçimi değil."