Açılmadan Kirletti: Dereler Çamur Akıyor



Cumhuriyet'ten Yusuf Özkan'ın haberine göre, çevrelerine sahip çıkmak için yıllardır örnek bir mücadele yürüten Artvinliler, Cerattepe bölgesinde henüz işletmeye bile açılmayan madenin yarattığı doğa katliamını belgeleriyle gözler önüne serdi. Yargı süreci tamamlanmadan yol ve teleferik ayaklarının yapımına, tünel açma çalışmalarına başlandığını, çıkan hafriyatın ise dere yataklarına ve vadilere bırakıldığını vurgulayan yurttaşlar, suç duyurusunda bulundu.

Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen bakır ve altın madenine karşı yöre halkının tepkisi sürüyor. Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde açılan ÇED iptal davası Danıştay’a taşınmıştı. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da Artvinlilere, yargı son kararı verene kadar madenin çalışmayacağı sözünü vermişti.

Ancak kendilerine verilen sözlerin hiçbirinin bugüne kadar tutulmadığını vurgulayan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, madenin şimdiden kirlilik yaratmaya başladığına dikkat çekti. Hatile Milli Parkı’na çok yakın bir noktadaki derelerin çamur akmaya başladığını, suyun üzerinin henüz tanımlayamadıkları yağ benzeri kimyasallarla kaplı olduğunu belirterek, “Bölgede arıcılık yapan Tahsin Altıntaş bize haber verdi. Gece şiddetli patlamalar oluyormuş. Hatile yönünde yeni açılan tünel için patlatma yapılıyormuş. Doğaya bıraktıkları her neyse, eskiden pırıl pırıl akan dereler şimdi bozbulanık akıyor. Üstelik üzerleri yağ gibi kimyasallarla berbat halde. Aldığımız örnekleri bir laboratuvara teslim ettik. İlgili kurumlara suç duyurusunda bulunduk” dedi.