Adalar'da "Kültür Merkezi" Nöbeti!



Adalar Belediyesi, Adalar’daki tek kültür ve sanat mekânı olan Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi’nin boşaltılmasını istedi. Gerekçe olarak da binanın belediye hizmetlerinde kullanılacağı söylendi. Taraf Gazetesi'nden Billur Özgül'ün haberine göre, belediye ile karşılıklı olarak imzaladıkları protokolün hâlâ devam ettiğini belirten Adalar Vakfı temsilcileri, sanat merkezini kaybetmemek için günlerdir merkezden ayrılmayarak eylem yapıyor.

Adalıların tek nefes alma alanı

Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi, Büyükada iskelesine 500 metre uzaklıkta, Çınar Caddesi üzerinde, ada merkezinin hafta sonları ve yaz aylarında dayanılmaz hâle gelen kalabalığının dışında, Adalılar ve ziyaretçiler için bir nefes alma alanı. Mekân, Adalar Belediyesi’ne Milli Emlak tarafından “kültür” alanı olarak tahsis edilmişti. Adalar Vakfı ve Adalar Belediyesi ortaklığıyla İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’na verilen “Adalar Müzesi” projesinde bu alan, Adalar Müzesi’nin “açık geçici sergiler” alanı olarak tanımlandı ve yapılan alt ve üst yapı çalışmalarıyla Temmuz 2010’da törenle hizmete açıldı.

Belediye ve vakıf arasında imzalanan protokolün süresi bitmemesine rağmen; 30 Mart seçimlerinde yönetime gelen yeni Belediye Başkanlığı, 16 Mayıs’ta Adalar Vakfı’na gönderdiği tebligatla, Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi’nin boşaltılmasını, zira mekânın “belediye hizmetlerinde kullanılmasının planlandığını” Belediye tarafından verilen süre 2 Haziran’da bitmesine rağmen Adalar Vakfı temsilcileri ve Adalılar sanat merkezinin kapatılmaması için direniyor.

Karara rağmen yeni sergi açılıyor

Adalar Müzesi, Temmuz 2010’dan bu yana sözkonusu alanda özel olarak oluşturulan sergi sistemleri üzerinde, her biri Adalar tarihi, kültürü ve yaşamı üzerine önemli değere sahip beş geçici sergi açtı. Bu sergiler binlerce kişi tarafından ziyaret edildi. Belediyenin boşaltma kararına rağmen Müze Yönetim Kurulu tarafından yıl başında duyurulan 2014 yılı geçici sergisi, Adalar’da Tanrı’nın Evleri ise 14 Haziran 2014 Cumartesi günü açılacak. Küratörlüğünü Burgazadalı mimarlık tarihçisi Hasan Kuruyazıcı ve tasarımını Kınalıadalı Sera Dink’in yaptığı sergi, Adalar müftülüğü dâhil olmak üzere dini cemaatlerle işbirliği içinde hazırlandı.

Adalar Vakfı, belediyeyi “bu haksız tasarrufundan vazgeçmeye” ve “seçim beyannamelerinde söz verildiği üzere ‘STK’larla işbirliği içinde yeni kültür ve sanat merkezleriyle yeni müzeler açılması’ için çabalamaya” çağırdı.