Adalar'da Seçim Yarışında Kim Önde?



İstanbul’un önemli turistik ilçesi Adalar’da yarışan belediye başkanı adaylarının seçmenlere sundukları projelerde ilk sırayı, sağlık alıyor. Sağlık sorunlarının çözümü, Adalılar için hayati derecede önemli. Bu sorunun yıllardır istenilen düzeyde çözüme kavuşamaması, Adalar’da kaliteli bir yaşam sürdürmek isteyenleri büyük ölçüde etkiliyor.

Adayların sağlık, eğitim, ulaşım, turizm gibi projelerle seçmenin önüne çıktıkları Adalar’da seçim yarışının en büyük iki favorisi, CHP’den eski Adalar Kaymakamı Dr. Mustafa Farsakoğlu ile ANAP’tan AKP’ye geçen 10 yıllık deneyimli belediyeci Coşkun Özden.

Kaliteli yaşam vaadi

2007’deki son genel seçimlerde CHP, en yakın rakibi AKP’ye neredeyse iki misli fark atmıştı. CHP bu seçimlerde, aldığı bu oy oranının yanı sıra, Adalar’da 1996-2001 yılları arasında kaymakamlık yapmış olan ada sevdalısı adayı Dr. Mustafa Farsakoğlu’na güveniyor. AKP’nin en büyük kozu ise, 2004’te yapılan yerel seçimlerde ANAP’tan katılarak aldığı yüzde 54.54 oy oranıyla rakiplerine ezici bir fark atan ve halen belediye başkanı olan Coşkun Özden.

Adalar’da 10 yıldır belediye başkanı olan Özden’in parti değiştirmesi, iktidar partisini tercih etmesi bazı Adalıları biraz üzmüş ve kızdırmış. Ama Özden’e göre, Adalılara hizmet uğruna parti değiştirmekte bir sakınca yok. Özden, Adalıların bir mozaik olduğunu, bu mozaiği korumanın kendisinin birinci görevi olduğunu anlatıyor. Özden, Adalar’da alt yapının yüzde 80 oranında tamamlandığını, şimdi artık kaliteli yaşama geçeceklerini, spor, kültür, sağlık konularında çalışmalara hız vereceklerini vurguluyor. Deniz taksi seferleri, 250-300 teknelik marina, Heybeliada Halk Kütüphanesi, Lunapark’tan Aya Yorgi’ye teleferik kurulması Özden’in önümüzdeki dönemde gerçekleştirmeyi düşündüğü çarpıcı projeler arasında yer alıyor.

Sağlık ve ulaşım projeleri

Yeditepe Üniversitesi’nde liderlik ve kamu yönetimi konusunda dersler veren CHP’nin adayı Farsakoğlu’na göre, Adalar iyi yönetilemiyor. Farsakoğlu, işbaşına gelirse öncelikli olarak yönetim sorununu ele alacağını ve katılımcı bir yönetim sistemi oluşturacağını vurgulayor.

24 saat hizmet veren bir sağlık sisteminin oluşturulamamasının Adalar’ın en büyük sorunlarından biri olduğu üzerinde duran Farsakoğlu’nun gerçekleştirmeyi düşündüğü projeler arasında, Adalar’da eğitim olanaklarını artırmak, 24 saate çıkarılacak deniz ulaşımı, adalar arası ücretsiz vapur seferleri, işsizliğe çözüm bulunması, kültürel ve sosyal etkinlikler, marina ve atlı zabıta birimi kurulması yer alıyor. Adalar’da 900 civarında tescilli eser olduğunu, ancak bu eserleri tanıtıcı turistik bir broşür bile olmadığını belirten Farsakoğlu, "Turizme yapacağımız yatırımla, işsizlik de bir ölçüde giderilecek" diye de ekliyor.

DSP adayı Dr. Karabet Yayla da iddialı adaylardan. En ilginç vaatlerinden biri de, Adalar’da ikamet edenlere Adakart uygulamasıyla indirimli ulaşım hizmet olanağı sağlamak. Sağlık, eğitim, çevre, ulaşım konularına önem veren Yayla’nın, DSP’yi Adalar’da belki de ilk kez üst sıralara taşıma şansı olduğu belirtiliyor.

MHP, edebiyatçı bir aday olan Hasan Murat Başbay’la; bir zamanların Adalar’da birinci partisi ANAP, Gökhan Şen’le seçim yarışına katılıyor.