Adalar'ın İmar Planı Hasreti



Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, 1/5000'lik nazım imar planı çalışmalarının son aşamada olduğunu, planın bu ay yapılacak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında gündeme geleceğini belirtti. 1/1000'lik koruma amaçlı imar planı konusunda Mayıs ayında yaptıkları meclis toplantısında karar aldıklarını, bu planla ilgili çalışmaların da sürdüğünü anlatan Farsakoğlu, ''Yeni 1/5000'lik nazım imar planı yürürlüğe girer girmez, 2010 yılı içinde 1/1000'lik koruma amaçlı imar planının yürürlüğe girmesini umut ediyoruz'' dedi. Adalar'ın, birinci derece tarihi ve kentsel sit alanı olduğunu hatırlatan Farsakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
        
''Adalar, 1984 yılında birinci derecede sit alanı ilan edilmiş. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na göre, bir yıl içinde koruma amaçlı imar planlarının yürürlüğe konulması gerekiyor. Bunun süresi uzatıldı ama sonuçta bunun 2-3 yıl içinde tamamlanması bir zorunluluk. Maalesef günümüze kadar böyle bir şey yapılmamış. 1/1000'lik koruma amaçlı imar planı yapılmadığı için geçiş dönemi yapılanma koşulları diye birtakım koşullar kurul tarafından belirlenmiş. Fakat o çerçevede belediyenin yeterli düzeyde denetim yapmadığı veya yapmak istememesi sonucu yüzlerce yapı, usulsüz yapılmış. Belediye meclisimiz, 693 yapıyla ilgili yıkımlı para cezası kararı aldı. Bu sayı aslında daha da fazla. Bunlar yalnızca encümen tarafından cezalandırılanlar. Bu sayının iki katı olduğunu tahmin ediyoruz.''
       
Söz konusu planların Adalar'ı turizm açısından olumlu bir şekilde etkileyeceğini ifade eden Farsakoğlu, ''İmar planlarının uygulamaya geçilmesinden sonra Adalar'daki yatak kapasitesinde bir artış meydana geleceğini ve daha kalıcı bir turizmin uygulanacağını düşünüyoruz'' dedi.

Adalar'daki eski eserler        

Adalar'da 8 bin civarında binanın yer aldığını belirten Farsakoğlu, şunları söyledi:
        
''Adalar'da tescilli 1657 eski eser bulunuyor, 628 eserin tescili de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan istenecek. Onlar da tescil edilirse, konut sayısının 1/3'ü kadar eski eser olduğu gerçeğiyle karşı karşıya kalacağız. Tescilli eserlerin bir kısmının restorasyona ihtiyacı var. Bunlarla ilgili İl Özel İdaresinin Kültür Katkı Fonu'ndan ödenek talep ettik. 6 projemiz devam ediyor. 2010 yılında da 10 civarında eski eserle ilgili talepte bulunacağız'' diye konuştu.
        
Belediye binasının bile ruhsatsız olduğunu, bu konuyla ilgili de çalışmalar yürüttüklerini anlatan Farsakoğlu, ''Güçlendirildikten sonra belediye binasında oturulabileceği konusunda arkadaşlarımız bir çalışma yaptı. Rapor, İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte hazırlanıyor. Bu çalışmaların sonunda bu binada oturulabileceğini görürsek, ruhsata bağlayacağız. Projesine uygun olarak başlanmış ama projeye uygun olmayan bir şey çıkmış ve belediye, ruhsatı olmayan bir yapı üzerinde oturuyor'' dedi. Belediye binasının inşa edildiği arsanın üzerinde 21 adet haciz bulunması  nedeniyle binanın ruhsatsız olduğunu fark ettiklerini belirten Farsakoğlu, ''Bütün taşınmazlarımız hacizli zaten'' diye konuştu.

Heybeliada Sanatoryumu

Farsakoğlu, Heybeliada Sanatoryumu'nun hazineye ait ve Sağlık Bakanlığına tahsisli bir yer olduğunu söyledi. Sanatoryumun 1924 yılından beri yataklı tedavi kurumu olduğunu ifade eden Farsakoğlu, şunları kaydetti:
        
''Sanatoryum, yeni planlarda da sağlık alanı olarak belirlenmiş. Oraya sağlık tesislerinin dışında bir şey yapamazsınız. Bir tıp fakültesi, hemşireli yüksek okulu, yataklı tedavi kurumu, sağlık turizmine yönelik bir tesis olabilir. Yalnızca turistik amaçlı, sağlık konusuna hizmet etmeyen bir tesis kurulamaz.''