Madem Deniz Kıyımız Yok, Biz De Suyun Üzerinde Yaşarız




Hamburg’da Alster ve Elbe üzerinde “Sal-ev” konutları planlanıyor.

Sessiz kanallar ve kullanılmayan liman bölgelerinde bir çok Hamburglu için yeni bir hayal kurma imkanı doğacak. Bunu gerçekleştirmek ayrı bir sorun olmakla birlikte, şimdiye kadar 20-30 kişiye nasip olmuş sal-ev’lerde yaşamak için kimi teşvik edici yeni yasal düzenlemeler getirilecek.





İlkbaharla birlikte 30 civarında yerleşim yerinin ayrılmış ve düzenlemiş olacağını, sonrasında da projenin adım adım devam edeceğini söyleniyor. Toplam olarak 100 civarında su üzeri yerleşim alanının oluşturulması planlanıyor.







Bugüne kadar sal-evlerde oturmak istisnai bir durumdu Hamburg’da. Yasal işlemlerin zorlukları ve uzunluğunun yanı sıra, alt yapı eksikleri de bunun nedenleri arasındaydı.

Bundan sonra, izin alma süreçleri normal yapılarınkinden farklı olmayacak. İzin alacak her sal-ev’in sabit bir adresi olacak. Çeşitli zorunluluklar önkoşulmayacak değil. Giriş çıkışlar ve acil durumlarda kurtarma olanakları, atık su sistemine bağlantı, yangına karşı koruma ve dayanıklılık ile bakım konusunda kimi öneriler, sal-ev projelerinden beklenenler temel gereksinimler.

Şimdilerde kent dışında bir palamar yeri için metrekare başına yıllık 5 euro ödeniyor. Ancak proje ile birlikte fiyatların artması bekleniyor.


Hamburg içinde rıhtıma dönüştürülerek palamar yerleri olarak tahsis edilebilecek bir çok bölge bulunuyor. Gelecekte, gereksinime göre konut bölgesi olarak rıhtımların daha da genişletilmesi olanaklı.


Nehir ve kanal kıyılarına bir canlılık getireceğine kuşku olmayan proje, düşünce itibariyle çok da yeni olmamakla birlike, basit ve uygulnabilir olması bakımından dikkat çekici. Su üzerinde yerleşim düşüncesinin yeni mimari açılımları tetiklemesi beklenebilir. Dünyada kimi örneklerin yanı sıra daha kapsamlı bir bakış geliştirilmemesi için bir neden yok.