Adana'yı "Havadan Soğutma" Fantezisi



Kent merkezi çukurda kaldığı için yaz aylarında sıcak sorununu doruk noktada yaşayan Adana'da, yıllar önce espri ile gündeme getirilen "Toroslar'a dev vantilatör" kurma çalışmasından sonra, bu kez havaya yerleştirilecek zeplinlerle kentin soğutulacağı düşüncesi espri konusu oldu. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın projesi olarak gündeme getirilen "Adana'yı havadan zeplinlerle soğutma" düşüncesi, kent merkezi nüfusu 2 milyona yaklaşan ve oldukça geniş bir alana yayılan Adana'da, "Eyvah, bu kez Ağustos ayında paltoyla dolaşacağız", "zeplinler klima ile mi soğutacak?" gibi çok sayıda esprinin doğmasına yol açtı.
 
Oldukça sıcak geçen bir yaz mevsiminin son günlerini yaşayan, artan nem ile eylül ayında bile geceleri de sıcak ile mücadele etmek zorunda kalan Adanalılar için kenti genel anlamda soğutma projesinin temeli 1992'ye dayanıyor.
 
Yine sıcak geçen bir yaz günü Çukurova Gazateciler Cemiyetinde biraraya gelen gazeteciler, sıcak havanın yol açtığı yaşam güçlüğünü konuşurken, ortama sonradan katılan gazeteci arkadaşlarına şaka yapmak amacıyla dönemin Seyhan Belediye Başkanı Yalçın Akyol'un kenti duvar gibi ören Toroslar'a dev vantilatör kurarak Adana'yı serinleteceğini anlattılar.
 
Anlatılanları belediye başkanı ile konuşan, başkan Akyol'un espriyi devam ettirmesi üzerine durumu "Toroslar'a dev vantilatör" başlığıyla gazetesine taşıyan gazeteci Fatma Tekbaş, kendisini oldukça üzen bu durumun bu kez farklı versiyonla gündeme gelmesine hem şaşırdığını, hem de yıllar öncesine gittiğini söyledi.
 
Ulusal gazetelerde "Zihni Sinir Projesi" olarak işlenen bu konu Adana'daki yerel gazetelerde de alaycı dille ele alındı. Bir gazete bugünkü manşetini "Alay konusu olduk" diye atarken, bazı köşe yazarları da havadan soğutma düşüncesini esprili şekilde kaleme aldı.