"Adım Adım Taşıyıcı Sistemler" YEM Yayın'dan Çıktı



YEM Yayın tarafından hazırlanan “Adım Adım” dizisinin büyük ilgi gören iki kitabı Tasarım Fikirleri ve Tasarım Yöntemleri’nin ardından yayımlanan dizinin üçüncü kitabı Taşıyıcı Sistemler, mimarlık öğreniminin başlangıç aşamasında statik ve yük taşıma kuramının karmaşıklığı içinde yolunu bulmakta zorlanan mimarlık öğrencilerine rehberlik etmeyi amaçlıyor.













Yapı-Endüstri Merkezi
’nin yayıncılık faaliyetlerini yürüten YEM Yayın; mimarlık, şehircilik, peyzaj tasarımı, endüstri ürünleri tasarımı, kültür ve sanat konu başlıklarındaki yayınlara bir yenisini ekledi. “Adım Adım” dizisinin büyük ilgi gören iki kitabı Tasarım Fikirleri ve Tasarım Yöntemleri’nin ardından dizinin üçüncü kitabı olarak yayımlanan Taşıyıcı Sistemler , mimarlar, mühendisler, şehir plancıları, kentsel tasarımcılar, iç mimarlar, peyzaj tasarımcıları ile tasarım ve mimarlık öğrencileri için kaynak kitap olarak hazırlandı.

Taşıyıcı Sistemler, mimari tasarım sürecinin hemen her aşamasında karşılaşılan, tasarım fikirlerini hayata geçirmek için kullanılan taşıyıcı sistemlere odaklanıyor. İlk bakışta karmaşık gibi görünen taşıyıcı sistem kuramına basit bir yaklaşım getirme amacı taşıyan kitap, bu yönüyle özellikle mimarlık öğreniminin başlangıç aşamasında statik ve yük taşıma kuramının karmaşıklığı içinde yolunu bulmakta zorlanan mimarlık öğrencilerine rehberlik ediyor. Taşıyıcı sistem tasarlamanın, tasarımcıların mekâna ilişkin fikirlerini ve öngörülerini geliştireceği düşüncesinden hareketle, yük taşıma kuramının temellerini basit ve anlaşılır bir biçimde anlatmayı deniyor. Mimarlık ve inşaat mühendisliği disiplinleri arasında bir köprü kurmanın amaçlandığı Adım Adım Taşıyıcı Sistemler , öğrencilerin yapısal bağlamları anlamalarını, tasarım yaparken bu bağlamların ortaya koyduğu gereksinimleri dikkate almalarını ve böylece tasarımlarını gerçekçi ve bütünlüklü bir anlayış içerisinde hayata geçirmelerini sağlamayı hedefliyor.

Mimarlık öğrencilerine yönelik temel bir başvuru kaynağı niteliği taşıyan “Adım Adım” dizisi , mimarlık disiplinindeki farklı faaliyet ve uzmanlık alanlarında yaşanan süreçlerde karşılaşılan temel sorunları, süreçlere etki eden faktörleri ve çözüme ilişkin geliştirilen belli başlı yaklaşım ve ilkeleri, anlaşılması kolay açıklamalar ve ufuk açıcı önerilerle ayrıntılı bir şekilde ortaya koymayı amaçlıyor.

Dizinin ilk kitabı olan Tasarım Fikirleri (2010; 2011, 2.baskı), mimari tasarım sürecinin başlangıç aşamasına odaklanarak, tasarımcıların bir tasarım problemini çözmeye yönelik fikirler üretmesine yardımcı olacak öneriler ve ipuçları sunuyor. Tasarım Yöntemleri (2012) adını taşıyan ikinci kitapta ise, Tasarım Fikirleri’nin sonuçları temel alınarak, tasarımcıların bir tasarım problemini çözerken faydalanabilecekleri bir dizi yöntem ayrıntılı olarak inceleniyor.


Adım Adım Taşıyıcı Sistemler

YEM Yayın
Yazar: Alfred Meistermann
Çeviren: Tuğçe Selin Tağmat
Editör: Bahar Demirhan
Mart 2012
85 sayfa, karton kapak
15,5 x 22 cm

'Adım Adım Taşıyıcı Sistemler'i satın almak için tıklayınız.