Adını 1453'ten Alan İstanbul Dergisi

Kültür sanat ve edebiyatın Türkiye'deki başkenti İstanbul, yeni bir dergiye kavuştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından hazırlanan ve 'İstanbul'un İmzası' olarak tanımlanan '1453 İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi' yayın hayatına 20 bin tirajla başladı.

Üç ayda bir Türkçe ve İngilizce olarak yayımlanacak derginin danışma kurulu; Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Halil İnalcık, Prof. Dr. Semavi Eyice, Prof. Dr. İskender Pala, Ahmet Faruk Yanardağ ve Süleyman Faruk Göncüoğlu'ndan oluşuyor. Genel Yayın yönetmenliğini Nevzat Bayhan'ın, editörlüğünü de Yaşar İliksiz'in üstlendiği dergide, alanında yetkin isimlerin yazıları yer alacak.

1453'ün tanıtımı, dün Miniatürk'te Kültür AŞ Genel Müdürü Nevzat Bayhan, derginin Yazı İşleri Müdürü Yaşar İliksiz ve Proje Koordinatörü Hasan Işık'ın katıldığı basın toplantısıyla gerçekleştirildi. Nevzat Bayhan, "1453 İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi"nin kültür ve sanatı tam anlamıyla sunacak bir dergi olduğunu söyledi. Derginin İstanbul'daki kültür ve sanatı değişik açılardan işlediğini ifade eden Bayhan, sahasında iddialı bir dergi hazırlandığını belirtti.

Derginin yayın hayatına başlamadan önce sahasında uzman kişilere gönderildiğini ve beğenildiğini dile getiren Bayhan, "Derginin adını 1453 koyduk. Çünkü bu tarih, birlikte yaşama sanatının başladığı tarihtir. Bu tarihte düşünceler, diller ve dinler bir arada yaşamaya başladı. Biz bu dergide gökkuşağını örnek aldık. Herkes her rengi sevmeyebilir ama gökkuşağını herkes sever. Kültür ve sanatın zenginliğini sunmak istedik." dedi.

Yaşar İliksiz de bir ilim adamıyla bir bakkal çırağının dergiyi eline aldığında İstanbul adına aynı heyecanı yaşayabilecekleri bir dergi hazırladıklarını söyledi.

Semavi Eyice'nin vasiyeti
Derginin ilk sayısında; Prof. Dr. Mustafa Akbulut, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Avni Özgürel, Agâh Özgüç, Gündegül Parlar, Haldun Hürel, İbrahim Balcı, Nurten Ertul, İhsan Toy, Osman Bolat gibi alanında uzman isimlerin hazırladığı yazı, röportaj ve araştırmalar yer alıyor. Önemli dosyaların yer aldığı ilk sayıda; "Topkapı Sarayı Kütüphanesi'nde, Fatih Sultan Mehmed'in sergiler dışında ortaya çıkarılmayan "Karalama Defteri" ilk kez orijinal hali ile yayınlanıyor.

Derginin bir diğer önemli konusu "Prof. Dr. Semavi Eyice" röportajı. Sanat tarihçisi Gündegül Parlar'ın gerçekleştirdiği söyleşide Eyice vasiyet olarak iki hususu talep ediyor. Cenazesinin yönetimine kırgın olduğu İstanbul Üniversitesi ve Edebiyat Fakültesi'ne götürülmemesi ve alkışlanmaması.

Dergi, Yaysat bayilerinden, İstanbul Kitapçısı'ndan ve www.istanbulkitapcisi.com adresinden temin edilebilir.