İstanbul Park İhalesi 14 Nisan'da Yapılacak



Formula 1 pisti İstanbul Park'ın işletmecisi Motor Sporları ve Organizasyon A.Ş.'nin (MSO) hisse devrine ilişkin ihale 14 Nisan'da gerçekleştirilecek. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Formula Yatırım A.Ş. (FİYAŞ) Başkanı Murat Yalçıntaş'ın katılımıyla düzenlenen basın toplantısında, ihale süreci açıklandı. Toplantıda verilen bilgiye göre, ihalede teklife çağrı ilanı tarihi 27 Şubat, kısa liste başvurusunda son tarih 17 Mart olarak belirlenirken, kısa liste 22 Mart'ta açıklanacak.

İhalede 27 Mart-1 Nisan tarihleri arasında yatırımcılar bilgi odası ziyareti gerçekleştirebilecek ve 12 Nisan'da teklifler verilecek. 14 Nisan'da da yerli ve yabancı yatırımcıların katılımıyla açık artırma usulüyle satış işlemi yapılacak.

Yalçıntaş: Kısa listeye girmiş olan firmaların hepsi FOA'dan onay almış firmalar olacak
Yalçıntaş, konuşmasının ardından soruları yanıtladı. Murat Yalçıntaş, ihalede hiçbir zaman parayı birinci plana almadıklarını, İstanbul ve Türkiye'nin imajına katkıda bulunmak, kaliteli turist çekmek ve motor sporlarını geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi. İhaleyi alacak firmanın bu vizyon ve hayallerini gerçekleştirecek stratejiye sahip olması ve bir sinerji yaratmasına dikkat ettiklerini ifade eden Yalçıntaş, "İkinci önemli nokta da, hisselerin doğru, hakkaniyet ve adil bir fiyatla alınmasıdır. Devralacak şirketin vizyonunu paylaşmazsak ve değecek olan gerekli miktarı teklif etmezse bizler işletmeye devam edeceğiz" dedi.

İhale sürecinde kısa listeden önce başvuru yapacak firmalardan isteyecekleri belgeler arasında pisti ne şekilde işleteceği, stratejisinin ne olacağı ve neler yapmak istediğine dair iş planları bulunduğunu belirten Yalçıntaş, bunlara en az teklif edilecek fiyat kadar ağırlık vereceklerini kaydetti.

Yalçıntaş, ihale şartnamesinin bir parçası olarak FİYAŞ ve MSO arasında imzalanan alt işleticilik sözleşmesi bulunduğunu, devralan firma ya da konsorsiyumun bu sözleşmeyi de kabul edeceği hükmü yer aldığını hatırlatarak, şunları söyledi:

"Bunun şartlarından biri, eğer devralacak şirket herhangi bir şekilde işletemezse ve işletmesinde kesintiler, olumsuzluklar olursa FİYAŞ olarak işletmeyi geri alıyoruz. Bu son derece net ve kesindir. Biz FOA'ya kazanan firmayı sunmayacağız. Bu çok büyük haksızlık olur. 17 Mart'a kadar ilk başvuruları kabul ediyoruz. İlk başvuruları 18 Mart'ta FOA'ya göndereceğiz. 22 Mart'ta FOA, bu başvurulardan seçtiği kısa listeyi bize gönderecek. Biz sadece FOA'dan onay almış firmalara bilgi odasını ve teklif dokümanlarını açıyoruz. Dolayısıyla bir firma FOA'dan onay almışsa aynı zamanda bizden de onay almış firmadır. Bütün bu prosedür bittikten sonra vermiş olduğu fiyat da bize uygun bir fiyatsa doğrudan doğruya artık ihaleyi almış oluyor. Yani, en yüksek teklif vermiş firmanın bir daha FOA'dan onay alması diye bir şey yok. O, ilk başta oluyor."