Çevreciler Ayakta



Antalya'nın Termessos bölgesi, taşocaklarının tehdidi altında. Beydağları Sahil Milli Parkı'nın bir bölümü de yapılaşmaya açıldı. Antalya'daki iki önemli milli parkı yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya. Büyük İskender' in kuşattığı ancak teslim alamadığı Termessos, taşocaklarının tehdidi altında. Milli parkın sınırından itibaren 10 ayrı yerde taşocağı açılmasına izin verilirken Beydağları Milli Parkı'nın 822 hektarlık bölümü de Bakanlar Kurulu kararıyla park sınırı dışına çıkarıldı. Çevreciler ve bölge halkı dün iki bölgede de eylem yaparak kararlardan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Büyük İskender, MÖ 333 yılında, şahin yuvasına benzettiği Termessos'u kuşattı. ''Solymler'' olarak bilinen Termessos Antik Kenti halkı da İskender'e karşı büyük direniş göstererek ülkelerini korudu. Şimdi de bölge halkı aynı alanı korumak için bu kez taşocaklarına karşı çıkıyor. Dağ keçilerinin yavrulama alanı olan, birçok endemik bitki türünü barındıran ve içinde kent surları, Hadrian Kapısı, su sarnıçları, tiyatro, gymnasium, agora, odeon, hereon da bulunan Termessos Antik Kenti, anıt mezarlarıyla da önemli tarihi alanlar arasında yer alıyor.

Bölge halkı harekete geçti
Ancak bir süre önce Enerji Bakanlığı, Antalya-İzmir Karayolu'nun 31. kilometresinden başlayarak kısa mesafelerle 10 ayrı yerde taşocağı açılması için ruhsat verdi. Termessos Milli Parkı sınırında da çalışmaların başlaması üzerine bölge halkı harekete geçti. Bayatbademleri köyü halkı dün ellerinde dövizlerle slogan atarak taşocaklarının kurulacağı alana kadar yürüdü.

Köylülerin eylemine CHP Antalya Milletvekili Feridun Baloğlu , CHP İl Başkanı Ömer Melli ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz de destek verdi.

Taşocağı açılacak bölgenin özelliklerine dikkat çeken köylüler, ''Burası Termessos Milli Parkı sınırında ve yolun bir bölümü Cehennem Deresi olarak bilinen, hem arazi yapısı hem de bitki örtüsü bakımından oldukça zengin bir alanı oluşturuyor. Burası bir insanlık mirası olduğu kadar, birçok endemik bitki türüne de sahip. Bugüne kadar parkın tek bir otuna bile dokunulmadı'' dediler.

'Dinamit atmak istiyorlar'
500 haneli Bayatbademleri Köyü Muhtarı Ali Kırgöz de köyün nüfusunun tarım ve besicilikle geçindiğine dikkat çekerek ''Taşocaklarına izin alınan yerin tam üstünde Roma döneminden kaldığı sanılan zeytinyağı değirmeni ve başka yapıların harabeleri bulunuyor. Yeraltında da Bayatbademleri, Çığlık, Döşemealtı ve Antalya'yı besleyen su kaynakları bulunuyor. Şimdi burada dinamit atmak istiyorlar. Hem milli parkın hem de köyün içine taş yağdıracaklar'' diye konuştu. CHP milletvekili Feridun Baloğlu da konuyla ilgili olarak Meclis'te girişim başlatacaklarını açıkladı.

300'den fazla köylünün yaptığı eylemden sonra açıklama yapan taşocağı işleticisi Dursun Ali Yavuz 'un taşeronluğunu yürüten Sedat Eriş ise yasal izinlerin alındığını, bölgeye zarar verecek çalışmanın da olmayacağını söyledi.

'Otele tahsis edilecek'
Termessos, taşocağı tehdidi yaşarken Beşkonak ve Beydağları Sahil Milli Parkı açısından da başka sorunlar var. Beşkonak Milli Parkı'nda kanyonu besleyen kaynakların borularla çevre ilçelere taşınması kararı tartışma yarattı. Beydağları Sahil Milli Parkı'nın 822 hektarlık bölümü de Bakanlar Kurulu kararıyla park sahası dışına çıkarıldı. Karar 2 Eylül tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girerken ''Kındıl Çeşme Orman Dostları'' adlı grup, iptale ilişkin dava hazırlığı başlattı. Beydağları bölgesinde bulunan Kındıl Çeşme'de çadır kuran grup, Antalya Barosu Çevre ve İmar İzleme Kurulu Başkan Yardımcısı Zafer Mülayim, TTKD Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz ve TEMA Vakfı İl Temsilcisi Nurten Baykara'yla birlikte bir toplantı düzenledi. Grup sözcüsü Aynur Korkmaz, yıllardır kamp yaptıkları Kındıl Çeşme alanının da içerisinde yer aldığı Beydağları Sahil Milli Park Alanı'nın bir otele tahsis edilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildiğini öğrendiklerini, bu yolla alanın kısa süre içerisinde halkın ve doğaseverlerin kullanımına kapanacağını söyledi.