Kahramanmaraş merkezli depremlerde yerle bir olan kentlerde sağlık sorunları giderek artıyor. Yıkılan binaların yerine yapılan yapılarla ilgili önlem alınmaması sebebiyle moloz yığınları arasında yaşayan yurttaşlar asbest tehlikesiyle mücadele ediyor.
BirGün’de yer alan habere göre; Türkiye Belediyeler Birliği öncülüğünde Ankara’da 16-18 Aralık 2024 tarihleri arasında düzenlenen 6. Uluslararası Dirençlilik Kongresi düzenlendi. Toplantının ‘Afet Atıklarının Yönetimi’ başlıklı oturumunda konuşan Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere deprem sonrası Adıyaman’ın son durumunu mercek altına aldı.
Tutdere, moloz yığınlarının büyüklüğüne ve asbest tehlikesine dikkat çekti. Tutdere, yıkılan binaların çoğunluğunun 2010 yılı öncesine ait olduğuna ve bu yapıların büyük bir kısmında asbest kullanıldığına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Depremden sonra ortaya çıkan toplam 350 milyon ton asbesti baz alarak yaptığımız hesaplamalarda önümüzdeki 10 yıl içinde bölgede 300 bin ila 400 bin kişinin, özellikle karın zarı ve akciğer kanseri başta olmak üzere asbest kaynaklı çeşitli kanser türleriyle karşılaşma ihtimali olduğunu gördük. Asbestin yol açacağı hastalıklar hem sağlık sistemi hem de ekonomi üzerinde uzun vadeli ve ağır bir yük oluşturacak.”
Adıyaman’da 20 milyon ton, depremden etkilenen 11 ilde ise yaklaşık 130 milyon ton moloz oluştuğunu belirten Tutdere, bazı hesaplamaların bu miktarın 350 ila 580 milyon ton arasında olabileceğini öne sürdüğünü söyledi.