Adıyamanlılar Nemrut'a Malatya'dan Yol İstemiyor



Adıyaman Valisi Ramazan Sodan başkanlığında düzenlenen ''Nemrut Dağı Yolu'' paneline katılanlar, Nemrut Dağı'na Malatya'dan yapılması düşünülen yola karşı olduklarını belirterek, Malatya ile bu konuda protokol imzalanmamasını kararlaştırdı. Adıyaman Kalkınma Platformu tarafından Adıyaman Üniversitesi Rektörlük Salonunda düzenlenen panele katılanlar, Malatya'dan yol yapılmasının Adıyaman turizmine zarar vereceğini savundu.

TBMM Meclis İdari Amiri ve AK Parti Adıyaman Milletvekili F. Hüsrev Kutlu, panelde yaptığı konuşmada, bu yolun açılmasına karşı olduğunu söyledi. Kutlu, Nemrut Dağı'na yapılacak yol konusunda her kafadan ayrı bir sesin çıktığını ve herkesin ayrı bir görüşünün olduğunu dile getirdi. Bilimsel açıdan tartışmak için bir panel düzenlediğini belirten Kutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
    
''Halkımız, bu yolun açılmasının doğru olmadığını düşünüyor. Bu yolun açılmasının Adıyaman için çok faydalı olamadığını bir kez daha müşahede ediyoruz. Benim önceki kanaatlerim basına da yansımıştı. Ben bu yolun açılmasının Adıyaman'a fayda getireceğini, Malatya'dan Nemrut'u ziyaret edip geri dönen insanların Adıyaman'a kadar geleceklerini düşünüyordum, ama halkımız, bu yolun fayda getirmeyeceği görüşünde ittifak ettiği için ben de şahsım adına bu yolun açılmasına karşı olduğumu arz ediyorum.''
    
''Protokolün imzalanmaması karara bağlandı''
    
Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Malatya Valiliğinin 4 Aralık 2009 yılında bir yazı ile Adıyaman Nemrut Yolu ile Malatya Nemrut Yolu'nun birleştirilmesi konusunda bir talepleri olduğunu, ancak bu talebin Adıyaman tarafından kabul edilmediğini, bu konuda hazırlanan protokolün de imzalanmamasının karara bağlandığını ifade etti.
    
Kommagene Nemrut Koruma ve Geliştirme Derneği Programı Başkanı Doç. Dr. Neriman Şahin Güçhan da yol konusunun tamamen siyasi bir konu olduğunu savundu.
    
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Mustafa Uslu, turizmin Adıyaman için çok önemli olduğunu ve kent olarak çok önemsediklerini söyledi. Uslu, şöyle dedi:
    
''Bugün bu yol bağlansın mı, bağlanmasın mı? Bunu net olarak ortaya koymamız lazım. Eğer biz bu yolu bugün açarsak burada kaybeden Adıyaman olur. Ben açık konuşuyorum ve bu benim kişisel görüşüm değil. Ben 10 gündür Adıyaman'da sivil toplum örgütü ve kamuoyunun sesini dinledim.''

Bu yolun eninde sonunda yapılamayacağını belirten CHP Adıyaman İl Başkanı Ali Murat Bilgiç de yolun açılmasına karşı olduklarını ve buna engel olmak için gerekeni yapacaklarını ifade etti.

Adıyaman Valisi Ramazan Sodan'ın başkanlığını yaptığı panele, AK Parti Adıyaman Milletvekilleri Şevket Gürsoy, Mehmet Erdoğan, İl Kültür Müdürü Mustafa Ekinci, AK Parti Adıyaman İl Başkanı Yaşar Güleş, Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abuzer Yücel, İl Genel Meclisi Başkanı Nemci Baykan, siyasi parti temsilcileri, akademisyenler, Adıyamanlı bürokratlar, iş adamları, sivil toplum örgütü temsilcileri, turizmciler ve çok sayıda davetli katıldı.