Sinop Çöplüğünde Köylülerden Protesto

Sinop şehir çöplüğünün döküldüğü bölgede sızan zehirli atıkların sağlılarını tehdit ettiğini söyleyen köylüler protesto düzenlediler. Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Özen "Köylülerin vücutlarında toksit maddeler oluştu. İnsanlar mağdur" dedi. Sinop şehir çöplüğünün döküldüğü Kurtuyusu bölgesinde, çöp alanından sızan zehirli atıkların içme sularına karıştığını iddia eden köylüler, kendilerine destek veren Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çevre Kulübü ve Sinop Çevre Dostları Derneği üyeleriyle birlikte bölgede yetkilileri protesto etti.

"Bu tablo AB hazırlığındaki bizleri yakışmıyor"
OMÜ Çevre Kulübü Başkanı Umut Tatar, çöp alanından sızan suların yöredeki içme suyunu tamamen kullanılamaz hale getirdiğini belirtti. Tatar, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'ye seslenerek "Sayın Çevre ve Orman Bakanımızın acaba Sinop'un Kurtkuyusu bölgesinden haberi var mıdır? Bu manzara Avrupa Birliği hazırlığındaki Türkiye'ye ne yazık ki yakışmıyor.

"Aldığımız numuneleri üniversitemizde inceleyeceğiz. Raporlarımızı şu anda hocalarımız bekliyor. Sonuçlar çerçevesinde daha kapsamlı bir gezi planlıyoruz. Bu olayı geniş bir platforma yaymayı hedefliyoruz" dedi.

Özen: "Köylülerin vücudunda toksit madde var"
Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Özen ise, köylerin içme sularına adeta katran gibi çöp suların aktığını belirterek, "İçme suyu sağlayamıyoruz. İnsanlar burada son derece mağdur. "Köylülerin vücudunda toksik maddeler tespit edildi. Konunun bir an önce çözülmesini istiyoruz. Bu insanların mağduriyetinin giderilmesi gerek" dedi.

Sinop Belediye Başkanı Zeki Yılmazer ise, Meşedağ Katı Atık Projesi kapsamında en kısa zamanda Kurtkuyusu köyünün söz konusu kirlilikten kurtarılacağını belirtti. Yılmazer "Çöpün doğaya vahşi bir biçimde bırakılması insanımıza ve insanımızın geleceğine zarar veriyor. Bizim şu anda uygulamaya koyduğumuz proje en son teknolojiyi içinde barındırıyor.

"Kısa süre içerisinde AB denetiminde Meşedağ mevkiinde yapılacak olan ve üç şehir merkezinin çöpünün toplanacağı modern tesis faaliyete geçtiğinde bu sıkıntılar tamamen giderilmiş olacak" dedi.

Ateşli, alkışlı protesto
Çöp alanından sızan kirli suyun başında ateş yakan köylüler, yetkililerin olayı umursamadığını iddia ederek durumu alkışlarla protesto ettiler. Çöp alanında sızan sulardan ve topraktan numune alan Çevre Kulübü üyeleri, alınan numunelerin üniversite laboratuarına götürülerek inceleneceğini söyledi.