Adrasan Yangını ile İlgili Çarpıcı Rapor!



Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu Üyeleri (A Platformu)  Adrasan yangınını ilk andan itibaren takip ederek yangın söndürme çalışmalarındaki aksaklıkları raporladı.

Platform 28 Haziran 2014 Cumartesi günü Adrasan’da çıkan yangın hakkında hazırladığı bu raporu basın açıklamasıyla duyurdu. Platformun bölgede yaptığı incelemeler sonrası hazırladığı raporda yangının sebebi küresel iklim değişikliği olarak açıklandı.

Küresel iklim değişikliğinin engellenmesi için Türkiye’nin karbon salınımını bir an önce azaltması, kömür, petrol vb. gibi doğaya zarar veren enerjilerin kullanılması yerine iklim dostu enerjilerin kullanımına geçilmesi talep edildi.

Yangının verdiği zarar şöyle özetlendi: Üç otel, iki hediyelik eşya dükkanı tamamen ve yangın bölgesindeki pansiyon, günübirlik tesis, bungalov, büfe gibi işletmelerin etrafındaki bahçe- çalılıklar kısmen yandı.

Yangın devam ederken platformun yaptığı gözlem ve incelemelerle aktardığı süreç ise şöyle:

* Yangını ilk olarak 40 civarında yurttaş kazma kürek ve çalılarla söndürmeye çalıştı.

* İtfaiyenin Adrasan’daki tek aracı yaklaşık 20 dakika sonra geldi. Ancak itfaiyenin hortumları patladı.

* 15 dakika sonra ise orman yangın söndürme araçları geldi. Ancak halk itfaiyenin yeterli organize olamadıklarını ifade etti.

* Yangın helikopteri yaklaşık yarım sonra geldi.

* Halk, tek helikopterin yetmeyeceği için ikinci helikopter istemek için aramış; aramalarda halka, “ikinci helikopter, ancak bir helikoptere daha ihtiyaç var derse gelir” diyerek bilgi vermiş oldukları söylendi.

* Bu sırada bölge halkı ormandaki yangına doğru giden itfaiye araçlarına giderek “yanıyoruz, bize yardım edin!” dedi. İşletmelerin önüne yakın yerde bekleyen 6-7 itfaiye aracı olmasına rağmen, “amirlerimize söyleyin” dendi. Başlarında o anda amir olmadığı için yardım gelemedi.

* Yangın bölgesi olan kıyıda afet dönemlerinde su almak için olması gereken yangın vanalarının olmadığı, gelen itfaiye araçlarının suyu Sarıkavak deresinden aldığı söylendi.

* Yanan bölge ve işletmeler deniz kıyısında olmasına rağmen arazözler denizden su alamadı ve dereden su almak için beklediler.

* Yangının başladığı gün çok sıcak bir gündü. Yangın başladığı anda rüzgar azdı. İlk anda yangına müdahale edildiği ve yangının söndüğü gerekçesiyle bir süre ara verildiği gözlendi. Ancak daha sonra rüzgarın aşırı artması nedeniyle yangın tekrar büyüdü ve tüm çevreye yayıldı.

* Ormanlık alandaki yangın yaban yaşamı da etkilemiştir. Ormanda yaşayan yaban domuzları vardır ve yanan iki yaban domuzu yanarak ormanın içinde yanmayan bölgelere kaçmaya çalışmaktadır.