Afet Merkezi Yerine İş Merkezi

Beykoz'da olası bir depreme karşı yardım faaliyetlerini koordine etmek amacıyla kurulan Afet Müdahale Merkezi, belediye arsası üzerinde yapıldığı için Beykoz Belediyesi'nin şikayeti üzerine hakkında yıkım kararı çıkartıldı. Belediye Afet Merkezi yerine kat karşılığı iş merkezi yaptırarak belediyeye gelir sağlamayı planlıyor.


Beykoz Belediyesi'ne ait taşınmaz üzerinde bulunan ve 2000 yılında törenle açılan ''Kavacık 2. Bölge Afet Müdahale Merkezi'', mahkeme kararıyla yıkılacak.

Tapuda, Kavacık Rüzgarlıbahçe Mahallesi Cumhuriyet Caddesi, 792 ada 4 parsel numaralı Beykoz Belediyesi'ne kayıtlı arsaya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 1997 yılında 2 katlı itfaiye binası inşa edildi.

1999 yılındaki Marmara Depremi'nin ardından olası bir depreme hazırlık çalışmaları kapsamında, söz konusu alandaki itfaiye birimi yeniden yapılandırılarak ''2. Bölge Afet Müdahale Merkezi'' haline getirildi ve 15 Ağustos 2000'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna tarafından törenle açıldı.

Merkezde, yangın söndürme, su tankı gibi toplam 12 aracın yanı sıra görüntülü arama kamerası, sesli life dedektörü, demir ve beton kesme motorları, motopomplar, hidrolik ayırıcı kesiciler, trifor, jeneratörler, 20 kişilik şişme çadır, hava yastıkları, zodiak botlar ile bu ekipmanları kullanmak üzere 75 kişilik eğitimli arama kurtarma ve acil yardım personeli bulunuyordu.

Beykoz Belediyesi de, taşınmazdan faydalanmak amacıyla itfaiyenin 500 metre ileride ''Belediye Hizmet Alanı'' olarak belirlenen yere taşınması için girişimlerde bulundu.

Ancak yaptığı girişimlerden sonuç alamayan belediye, kendisine aittaşınmaz üzerinde ''imar mevzuatına aykırı biçimde kaçak olarak inşa edildiğini'' iddia ettiği yapının kullanılmasında ısrar edilmesini gerekçe göstererek, 9 Ekim 2000 tarihinde Beykoz 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne dava açtı.

Dava sürerken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2002 yılının başlarında merkezin bulunduğu 2 katlı binada deprem güçlendirme inşaatı başlattı. Bu arada, merkezin bulunduğu alan, 1/5000 ölçekli Beykoz Nazım İmar Planı'nda ''Ticaret Merkezi'' olarak tahsis edildi.Plan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından 19 Mart 2002 tarihinde kabul edildi ve 14 Mayıs 2002'de yürürlüğe girdi.

YIKMA KARARI

Beykoz Belediyesi'nin açtığı dava kapsamında, merkezde sürdürülen deprem güçlendirme inşaatının durdurulması ve ''İhtiyati tedbir'' konulması talep edildi. Mahkeme, 8 Temmuz 2002 tarihinde inşaatın durdurulmasına karar verdi. Bina bir gün sonra mühürlendi.

İnşaat sırasında merkezdeki araç-gereçleri çevre gruplara gönderenİtfaiye Daire Başkanlığı da, daha önce her postada 25 kişi çalışan personel sayısını 12'ye indirerek merkezde 4 araç bıraktı.

Beykoz 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, yaklaşık 2 yıl süren davayı 1 Ekim 2002 tarihinde sonuçlandırdı. Mahkeme, merkezin bulunduğu söz konusu taşınmaza İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin müdahalesinin önlenmesine karar vererek, ''Taşınmaz üzerinde bulunan itfaiye binasının yıkılmasını'' kararlaştırdı.

İTFAİYE DAİRE BAŞKANI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İfaiye Daire Başkanı Sabri Yalın, Kavacık Afet Müdahale Merkezi'nin stratejik bir yerde olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Bölgeye lojistik destek sağlayan bir merkez. Özellikle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, TEM Otoyolu ile Çavuşbaşı Ormanı'na hakim bir noktada. Afete müdahalede stratejik bir öneme sahip, İstanbul'un en önemli istasyonlarından birinin kaldırılmak istenmesini anlayabilmiş değilim.

Beykoz Tıp Merkezi'nde bir süre önce meydana gelen palamaya Kavacık ekibimiz müdahale etti ve 7 kişinin hayatını kurtardı. Bu olay merkezin önemini ortaya koyuyor.''

Yalın, bina mühürlendiği ve inşaat tamamlanamadığı için itfaiyecilerin çok ilkel şartlarda çalıştığını ifade ederek, ''Binanınalt kısmına prefabrik bir kulübe koyduk. Burada görev yapıyorlar. Ayrıca yer olmadığı ve yetersizlik nedeniyle sadece başlangıç araçlarını bulunduruyoruz'' diye konuştu.

Beykoz Belediyesi'nin 500 metre ileride kendilerine bir arsa gösterdiğini de kaydeden Yalın, ''Belediyenin gösterdiği alanın altyapısı yok'' diye konuştu.

BEYKOZ BELEDİYE BAŞKANI

Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler de, Kavacık'ta ''Belediye Hizmet Alanı'' olarak belirlenen ve şu anki itfaiye merkezine 500 metre uzaklıktaki alanda altyapı çalışmalarının sürdürüldüğünü ve bir hafta içinde tamamlanacağını söyledi.

Köseler, ''Şu anki itfaiye binası kaçak. Alan Beykoz Belediyesi'ne ait. İtfaiyeye biz yer gösterdik. Belediyemiz İstanbul'un geliri en az olan ilçelerinden biri. Söz konusu alana kat karşılığı iş merkezi yaptırarak belediyeye gelir sağlamak istiyoruz'' dedi.

Yeni yerdeki altyapının tamamlanmasından sonra inşaata başlanabileceğini de kaydeden Köseler, ''O bölgede bizim başka projelerimiz var. Onlara uygun şekilde, bir jest yaparak itfaiye binasının mimari projesini de biz yapabiliriz'' diye konuştu.