Afet Toplanma Alanlarını Gizlediler!



İstanbul’da Sancaktepe Belediyesi'nin herhangi bir afet veya deprem sonrasında toplanılacak alanları ‘gizlilik’ arz ettiği gerekçesiyle açıklamaması halkın tepkisine yol açtı. Evrensel'den Tolga Alp Turgut ile Canan Dede'nin haberine göre, Sancaktepe’nin en işlek caddelerinden biri olan Demokrasi Caddesi’nde vatandaşlar, yapılan kentsel dönüşüm projeleriyle boş arazi kalmadığını ve bir deprem anında nereye gideceklerini bilmediklerini söyledi.

Mimarlar Odası Anadolu 1. Büyükkent Bölge Temsilciliği, deprem sonrası toplanma alanlarını öğrenmek için yaptığı başvuruya Sancaktepe Kaymakamlığı, konuyla ilgili bilgilerin “gizlilik arz ettiği” için verilemeyeceğini söylemişti.

Afet toplanma alanı neden gizli?

Fen işlerinden Emekli Belediye İşçisi Hasan Bektaş, 2006 yılından önce Sancaktepe’de parklar ve geniş alanların olduğunu anlattı. “Sancaktepe Mezarlığının yakınındaki polis karakolu yıkıldıktan sonra, burasının afet toplanma alanı olması için imza toplandı” diyen Bektaş, Belediyenin araziyi satışa çıkardığını ve bir sonuç alınamadığını söyledi. Bektaş “Afet toplanma alanını bizim için yapıyor, bizden gizliyorlar. Benim bildiğim böyle bir alan yok varsa da ihaleye çıkartacaklardır onun için gizliyorlardır” diye konuştu.

İnsan hayatı mı önemli, rant mı?

“Sancaktepe’de deprem olursa nereye sığınacaksınız?” diye sorduğumuz Latif Demir, “Sığınacak yer mi kaldı? Deprem olursa sokağın ortasına çıkıp bekleyeceğiz. Gidecek bir yerimiz yok” dedi. “Samandıra’da kamuya ait 2 önemli yer vardı. Veysel Karani Ormanı’ndaki alan satıldı. Diğer araziye de AVM yapacaklar şimdi” diyen Demir, “Nâzım Hikmet Parkı’nı bile kiraya verdiler. Depremi düşünen yok parayı insandan daha çok seviyorlar” şeklinde tepkisini dile getirdi. “Belediyenin ‘gizli’ toplanma alanı diye kastettiği yer, Ömerli Barajı’nın bulunduğu mevkideki Paşaköy Mahallesi olabilir” tahmininde bulunarak konuşmasını sürdüren Demir, “Burası da büyük bir rant alanı, 3. köprünün yolu geçiyor. Belediye Başkanı İsmail Erdem de buradan büyük bir arazi satın aldı”diye iddia etti.

Ne tedbir var ne de bilinç

“14 yıldır Sancaktepe’de yaşıyorum AFAD yetkililerinin hiçbir çalışmasını görmedim” diyen Kocaeli Üniversitesinde İnşaat Teknolojileri Bölümü Öğrencisi Can Okkay, “İnsanlar evlerine elektrik ve su bağlatabilmek için zorunlu deprem sigortası yaptırıyor. Belediyeler bu konuda bilinçlendirme çalışması yapmıyor. Türkiye’de deprem ve afet bilinci ne yazık ki verilmiyor” diye konuştu. Sancaktepe’de bir festival alanı bulunduğunu ve yılda sadece bir kere kullanıldığını anlatan Okkay, “Arazi özel bir şahsa ait ancak Belediye buraya yatırıp yaparak, deprem sonrası toplanma alanı olarak hazırlayabilir. En azından çadır stoku yapılsa bu bile bir şeydir” dedi.

Sancaktepe Merkez Mahallesi Eski Muhtar Adayı Murat Andıç da, Gölcük ve Van’da yaşanan depremlerden ders çıkartılmadığına değindi. “300 binden fazla insanın yaşadığı Sancaktepe’de, deprem olsa insanların gideceği bir yer yok. Neden tedbir alınmıyor?” diyerek Belediyeye tepki gösterdi.

Belediye sorumsuzca hareket ediyor

Marmara Üniversitesi Öğrencisi Sinem Gelen de, “Deprem olduktan sonra Belediye çıkıp ‘Benim gizli yerim burası, hadi sizi toplayıp götüreyim’ diyemez. O kadar insanı da toplayamaz” dedi. İnsanların toplanma alanının neresi olduğunu bilirse oraya gidebileceğini söyleyen Gelen, “19 yıldır burada yaşıyorum, deprem olursa nereye gideceğimi bilmiyorum. Bir vatandaş olarak Belediyeden bu yeri açıklamasını istiyorum” dedi.

Sinpaş deprem alanına AVM yapacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Sözcüsü Özgen Nama, Sancaktepe’de deprem için sahra hastanesi yapılması belirlenen alanın 2 ay önce konut ve AVM yapılmak üzere SİNPAŞ’a satılması üzerine Sancaktepe Belediyesine dava açtı. SİNPAŞ’ın Aydos Ormanı’nın hemen yanında Aydos Konakları gibi bir projesi olduğunu söyleyen Nama, “Belediye’nin ‘gizlilik’ gibi bir gerekçesi olamaz. Tam tersi bu alanları tabela ve işaretlerle insanlara göstermesi gerek, dünyada gizlenmesi gereken en son şey deprem toplanma alanlarıdır” dedi.