Afet Yönetimi Tek Çatı Altında Toplanıyor



Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen yasa tasarısına göre, Acil Durum Yönetimi, Sivil Savunma ve Afet İşleri Genel Müdürlükleri kaldırılacak ve yerine Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı kurulacak. Düzenleme yeni yasama döneminde Meclis'ten geçirilecek.

Yıllardır üzerinde çalışılan düzenlemede sona gelindi. Artık deprem, sel gibi felaketlerde  ve tüm acil durumlarda koordinasyon tek merkezde olacak. Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü kaldırılacak. Afet ve acil durum hallerinde mühadeleyi başkanlık yürütecek. Sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve uluslar arası kuruluşlarla da koordinasyonu yine Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı sağlayacak.

Yeni yapılanmada tam üç ayrı kurul var. Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu'na başbakan başkanlık edecek. Kurulda 10 bakan görev alacak. Politikalar bu kurulda belirlenecek, eylem planlarını da yine bu kurul onaylayacak.

Ama bunun altında bürokratlardan oluşturulacak bir başka kurul hem önlemleri belirleyecek hem de  sivil toplum kuruluşlarıyla koordinasyonu sağlayacak. Üstelik deprem için de ayrı üçüncü bir kurul oluşturulacak.

Deprem Danışma Kurulu'nun görevi deprem öncesi ve sonrasında yapılacakları belirlemek. Kurulda  akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının  temsilcileri de yeralacak.

Her il de kendi önlemini alacak. İllerde, il özel idaresi bünyesinde, valiye bağlı İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri kurulacak. Her müdürlük kendi ilinin afet, deprem ve acil durum tehlike ve risklerini belirleyecek.