"Afrikalı Oturmuş Bizi Bekliyor"



Gaziantep Ticaret Odası'nda (GTO) düzenlenen "Kuzey Afrika'da iş yapma fırsatları" konulu seminerde konuşan Zuhal Mansfield, dünyanın, ekonomik istikrarı yakalayabilmesi için Afrika'nın potansiyeline ve ekonomisine ihtiyacı olduğunu savundu. Kıtada 54 ülke bulunduğunu ve İngilizce ve Fransızca konuşan donanımlı bir grup olduğunu ifade eden Mansfield, "Afrika'da büyüme devam ediyor. 2007'de '53 milyar dolar olan yabancı sermaye 2015'e kadar 120 milyar dolar olur' deniyordu. Ancak şu anda bu rakam 130 milyar dolara yaklaştı. 2015'e daha 2 yıl var. Dolayısıyla bu kadar hızlı büyüyen bir yerde rol almalı ve ülke yapılanırken şimdiden orada olmalıyız" diye konuştu.
     
Türkiye'nin, Afrika'ya ihracatta Gümrük Birliği Anlaşması'ndan dolayı Avrupa'ya göre dezavantajlarının bulunduğuna dikkati çeken Mansfield, şunları kaydetti:

"Madem ihracat yapamıyoruz o zaman biz oraya yatırım yapalım. Çünkü yatırım yapan herkes kazanıyor. Afrikalı oturmuş bizi mi bekliyor- İnanmayacaksınız ama bunun cevabı evet. Afrikalı oturmuş bizi bekliyor. Bizim oraya yatırımcı olacağımızı, istihdam kapılarını açacağımızı ve onlarla birlikte, onlar gibi düşünerek, onların geleceğini şekillendireceğimizi biliyorlar".

Afrika'da her sektörde yatırım yapılabileceğini aktaran Mansfield, Avrupalı yatırımcıların da bu ülkelerde ortak iş yapmak için Türk iş adamlarına çağrıda bulunduğunu anımsattı.