Afrika’nın Doğu Kapısına ‘Mini Türkiye’ Kurulacak



Türkiye, 500 milyonluk Afrika pazarındaki etkinliğini artırma hedefiyle, bölgeye giriş noktasındaki ülkelere odaklanıyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi beraberindeki 100 kişilik iş adamı heyetiyle Doğu Afrika’nın giriş kapısı Cibuti’ye bir iş seyahati düzenledi. Cibuti’ye bir Özel Ekonomik Bölge kurulması için iki ülke ekonomi bakanları arasında bir anlaşma imzalandı. Türk iş dünyası, bu anlaşmayla içinde bütün sektörlerin bulunduğu bir özel ekonomi bölgesi inşa edecek. Anlaşmayla genişletilebilecek ve 500 hektardan küçük olmayan bir arazi 99 yıllığına Türkiye yararına kiralanacak.

Askeri değil ekonomik üs kuracağız

Birçok ülkenin askeri üssünün yer aldığı Cibuti’de düzenlenen işbirliği anlaşmasının imza töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Biz buraya askeri üs değil, ekonomik üs kurmaya geldik. İki kardeş ülke gibiyiz. Yatırımlardan Türk işadamları kadar Cibuti’nin de kazanamasını istiyoruz. Bölgede kazan-kazan formülüne dayalı işbirliği kuracağız” dedi.

STA anlaşması imzalayalım

Napolyon’un “Dünya tek bir ülke olsa ve benim olsa İstanbul’u başkent yapardım” sözünü hatırlatan Zeybekci, şunları kaydetti: “Bugün İstanbul gerçekten de dünyanın ekonomi başkentlerinden biri haline geldi. Türkiye sizin de ülkeniz. Sizleri de yatırıma bekliyoruz. Şu anda Cibuti ile Türkiye’nin 100 milyon dolarlık ticaret hacmi var. Bu son derece düşük bir rakam. Cibuti ile bir Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalayarak rahatlıkla milyar dolarlar seviyesine çıkabiliriz.”

30 milyar dolarlık ticaret hacmi

Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin verdiği bilgilere göre son 12 yılda Türkiye’nin Afrika’ya olan dış ticaret hacmi 5-6 milyar dolardan 30 milyar dolar seviyelerine ulaştı. Dış Ekonomik İlişkiler (DEİK) Doğu Afrika Koordinatörü Ersin Eren ise iki ülke ekonomik ilişkilerinin daha iyi bir noktaya taşınması için en kısa zamanda Cibuti-Türkiye İş Konseyi’ni kurmayı planladıklarını söyledi. Eren Türkiye’nin 39 Afrika ülkesinde büyükelçiliği olduğunu THY’nin ise bölgedeki 44 noktaya sefer düzenlediğini söyledi.

Balıkçılıktan inşaata pek çok alanda yatırım imkanı var

Cibuti Sanayiden Sorumlu Ekonomi ve Maliye Bakanı İlyas Moussa Dawaleh, Eritre, Etiyopya ve Somali’yle sınır komşusu olan 800 bin nüfuslu Cibuti’nin Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ne 370 km’lik kıyı şeridi olduğunu belirterek, Cibuti’de balıkçılık, hayvancılık, yenilenebilir enerji, telekom, inşaat sektörlerinde yatırım fırsatları olduğunu kaydetti.