Afşin-Elbistan'a 9 Eyfel Kulesi Dikildi



Türkiye'nin yerli kaynağa dayalı en büyük yatırımlarından olan Afşin-Elbistan B Termik Santralı'nda ilk ateşleme yarın yapılıyor.

1.6 milyar dolarlık yatırım bedeli olan santralin ilk ünitesi bu yılın sonunda resmen devreye girecek. Devlete anahtar teslim yapılan santralın tamamı ise 2005 yılı sonunda bitmiş olacak. Yüzde 88'i tamamlanmış olan Afşin Elbistan B Termik Santralı'nda tonlarca boya, çelik, beton kullanılmış. Müteahhit firmalardan Gama-Tekfen-Tokar ortaklığının (GTT) İcra Kurulu Üyesi Orhan Baybars, 62 bin 600 ton çelik konstrüksiyon kullandıklarını belirterek, "Biz burada 9 adet Eyfel Kulesi yaptık. Burada harcanan boya ile 25 tane Hilton boyanır. Santral bittiğinde Türkiye'nin elektriğinin yüzde 7'sini karşılayacak" dedi.

Afşin-Elbistan'da B Termik Santralı hızla yükselirken, yıllar önce yapılan A Termik Santralı'nın bacası ise yaklaşık iki aydır tütmüyor. Yılda 9 milyar kw-saat elektrik üretme kapasitesine sahip A Santralı'nın durmasında ağırlığın barajlara verilmesinin yanı sıra valilik tarafından yapılan şikayetin de etkili olduğu söyleniyor. EÜAŞ yetkilileri A Santralı'na da kükürt arıtma bacası kuracaklarını ve santralın rehabilite edileceğini ifade ediyorlar.