Mimarlar Odası İstanbul Şubesi, “Dünya Mimarlık Günü Resepsiyonu”nda Mimarları Biraraya Getirdi.
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından ilki yapılan “Mimarlık ve Kent Şenliği” kapsamında verilen resepsiyon, farklı kuşaklardan mimarların katılımıyla gerçekleşti. Yıldız Sarayı Silahhane Binası’nda gerçekleşen resepsiyonda, mimarlar tarafından üretilmiş resim, fotoğraf ve obje tasarımlarından oluşan serginin yanı sıra İstanbul fotoğraflarından oluşan bir sergi de açıldı. Geçtiğimiz ay kaybettiğimiz Nezih Eldem ve önceki yıllarda kaybettiğimiz Şandor Hadi gibi Türk mimarlığına emeği geçmiş mimarların resim çalışmalarından yapılan seçki ilgiye değerdi.
Resepsiyonda bir konuşma yapan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Eyüp Muhçu, “Kentler, Kıyılar...” temalı bu seneki etkinlik dizisine, kente dair düşünceleri olan tüm meslektaşlarının katılımını beklediğini ifade etti. Kentin tüm kültürel ve tarihi değerlerinin olduğu kadar zenginliklerinin ve refahının da ortaklaşa kullanılması gerektiğini vurgulayan Muhçu, özellikle kıyı alanlarıyla ilgili son aylarda yaşanan gelişmelere dikkat çekti.
Temmuz ayında İstanbul’da yapılan 22.UIA Kongresi’nde ele alınan konulardan hareketle bu yılki Mimarlık Günü, “kentin farklı yönleriyle paylaşılması” ve “kent dayanışması” bağlamına odaklanıyor. Kentin değerlerini, kültürünü ve mirasını paylaşmak / Kentin yaşanırlığını ve kalitesini paylaşmak / Kentin işlevselliğini ve mükemmelliğini paylaşmak / Kenti “ayrıcalıklı kesimler” ve “evsizlerle” daha az paylaşmak / Kentin insanlık yararına sunduğu teknolojileri paylaşmak etkinliklerin çıkış noktası.
İstanbul Büyükkent Şubesi, Dünya Mimarlık Günü’nü her yıl bir dizi etkinlik ile birlikte kutluyor. Bu yıldan itibaren bu etkinliklerin, “Mimarlık ve Kent Şenliği” başlığı altında her Ekim ayı ilk haftasında bir haftaya yayılarak gerçekleştirilmesi ve gelenek haline getirilmesi düşünülüyor. Bu yıl için 1-8 Ekim 2005 tarihleri arasında gerçekleştirecek Mimarlık ve Kent Şenliği-I için tema, ana tema ile bağlantılı olarak İstanbul gündeminde öne çıkan kıyı kullanımı ile ilgili sorunlar bağlamında “Kentler, Kıyılar…” olarak belirlendi.