Afyon Kalesi için "Asansörcü Babayiğit" Aranıyor!



Tarihi Afyonkarahisar Kalesi, şu sıralar Afyonkarahisar Belediyesi’nin neredeyse öncelikli konularından biri. Milliyet Gazetesi'nden Duygu Erdoğan'ın haberine göre, kente gelen turistlerin kaleyi sadece uzaktan “seyretmek”le yetinmeyip, gezmelerini de isteyen belediye, bu amacıyla asansör benzeri bir proje düşünmüştü. Bunun için araştırmalara girişen, ancak bir türlü “doğru kişi ve firma”yı bulamayan belediye, son olarak çareyi ‘asansörcü babayiğit’i ilanla aramakta buldu.

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 226 metre yüksekte bulunan ve sadece 600 basamaklı merdivenle çıkılabilen tarihi kalenin canlandırılması, turizme daha fazla katkı sağlaması amacıyla farklı seçenekleri değerlendirdiklerini söyledi.

Kale için ilk etapta teleferik gibi bir sistem düşündüklerini kaydeden Çoban, “Kale birinci derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tescil edildi. Tepe noktasının dar olması nedeniyle de Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nca bu sisteme izin verilmiyor. Sadece asansör ya da benzeri bir siteme izin veriliyor” dedi.

Uygun kişi çıkmadı

Proje için ön izinleri aldıklarını ve ardından da araştırmalara başladıklarını anlatan Çoban, “Bu alanda çalışabilecek, bir asansör inşa edebilecek kimler var diye baktık, araştırdık. Çeşitli kişi ve firmalarla görüştük. Ancak yapabilecek kimseyi bulamadık. Bu girişimlerimizden sonuç çıkmayınca da, ilan vermeyi kararlaştırdık” diye konuştu. Çoban, proje için henüz bir maliyet hesabı yapmadıklarını, bunun, şirketlerin tekliflerinden sonra şekilleneceğini kaydetti.

Başkan Burhanettin Çoban, asansör benzeri sistemin yapılmasının, büyük kolaylığın yanı sıra bölgenin tanıtımına da katkı sağlayacağına dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Şu an ulaşım çok eskiden kalmış dik ve 600 basamaklı bir merdivenle sağlanıyor, bakacak olursak bu çok ilkel bir yöntem. Bu da turist sayısını etkiliyor. Bu alana yıllık 200 bin ziyaretçi geliyor ama yüksekliğinden ötürü sadece uzaktan seyrediyorlar. Kaleye çıkanların sayısı yılda 3-5 bin kişi arasında. Amacımız gelen turistlerin kaleye de çıkmasını sağlamak. Kalesi olan şehirler dünyada büyük ilgi çekiyor. O yüzden bu çalışmayı bölgenin tanıtımını daha iyi yapabilmek için de istiyoruz.”

Dünyada örnekleri var

Projeye ilişkin sorularımızı yanıtlayan Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Tanyeli, istenilen sistemin dünyada örnekleri olduğunu ancak bu alanda yetkin kişilerle çalışılması gerektiğini vurguladı. Tanyeli “Öyle bir şekilde yapılır ki, dağın doğal peyzajını bozabilir. Yapılacak işin kalitesini bilmek gerekiyor. Bunu yapabilecek kalitede bir grup bulunmalı” dedi. Düzgün yapılmayan bir projenin, kale için felaket olabileceğini vurgulayan Tanyeli, projeyi uygulayacak şirket arayışındaki yöntemi eleştirdi. Tanyeli, “İlan vermeyle elde edilecek sonuç ne kadar iyi olabilir? Açık eksiltme gibi. Kim nasıl bir teklif verirse gibi olmuş. Yöntem yanlış, bu şekilde aranacak bir şey değil” dedi.