Unakıtan'ın Kaçak Villası Yıkılıyor

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın Üsküdar'daki kaçak villasında yıkım çalışması başladı. Bugün villaya giden işçiler, çatı katından yıkım çalışmalarına başladı. Unakıtan, bir süre önce Üsküdar Belediyesi'ne villasının yıkılması için başvurmuştu. Daha önce elektrik, su ve doğalgazı kesilen villanın, kapı ve pencereleri de sökülmüştü.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, SİT alanı olan Küçük Çamlıca'da yüzde 6 imar izinli arazisine 1980’li yıllarda bir villa yaptırmıştı. Aradan sekiz yıl geçti ve aynı arazide ikinci bir villa inşaatı yükseldi. Bina ruhsatsız olduğu için Üsküdar Belediyesi, farklı tarihlerde üç kez yıkım kararı aldı. Ancak bina yıkılamadı. Bakan Unakıtan, "Üsküdar Belediyesi'nin yaptığı planlar Büyükşehir'den geçerse, oğlum ile kızımın evi kaçak olmaktan çıkacak" demişti.

'Unakıtan'a özel imar affı' mı?
Unakıtan'ın açıklamasından sonra Üsküdar Belediyesi ve 3 no’lu koruma kurulunun kararlarıyla SİT alanı içinde bulunan Çamlıca'daki yüzde 6'lık yapılaşma oranını yüzde 15'e çıkarıldı. Uzmanlar, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a ait binalara verilen onayı, Kültür Bakanlığı eliyle verilen bir ‘imar affı’ olarak değerlendiriyor.

Zira üç no’lu Anıtlar Kurulu, Üsküdar Belediyesi tarafından hazırlanan 1/1000'lik planlara onay vermezken bir anda fikir değiştirdi.

Yeniden villa yaptıracak
Yeni karar ile, 1/5000’lik plana uygun görülen münferit parsellere onay veriliyor. Bakan Unakıtan'ın kaçak villası şimdi yıkılıyor, ancak yerinde yeni imar planıyla yasallaşan yepyeni bir villa yükselecek.

Yeni imar planı, 2 bin 210 metrekarelik arsadaki mevcut iki binanın toplam alanının 331 metrekare olmasına izin veriyor. Unakıtan, 331 metrekare taban alanı bulunan arsada iki villa yapabilecek.