Afyonkarahisar-Ankara Hızlı Tren Projesi



Foto: Mustafa Güngör (AA)

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, valilikte düzenlenen ve TCDD Demiryolu Yapım Daire Başkanı Mustafa Babal ve proje sorumlularının da katıldığı ''Yüksek Hızlı Tren Değerlendirme Toplantısı''nda, dünyanın belli başlı ülkelerinin hızlı treni kullandığını kaydetti.

Hızlı trenin Türkiye'ye de geldiğini hatırlatan Balkanlıoğlu, şunları bildirdi:

''Eskişehir-Ankara arasında karşılıklı sefer yapan hızlı tren Ankara-Konya arasında da hizmet vermeye başladı. İstanbul ayağı tamamlanmak üzere. Afyonkarahisar'a çağ atlatacak, hayatını değiştirecek bir çalışmanın da sonuna gelmek üzereyiz. 36 firma teklif verdi. TCDD'nin yürüttüğü bu proje kapsamında hızlı demir yolu Afyonkarahisar ayağı ihale edildi. Yakında inşaatına başlanacak. '3 yıl içinde hizmete girecek' diyorlar. Afyonkarahisar'ı ilgilendiren en önemli konulardan biri de istasyon binasının nerede olacağıdır. Niye önemli- Çünkü termal turizmde Afyonkarahisar dünyanın başkenti durumunda. 5 yıldızlı otel sayımız 10'u buluyor. Hızlı tren projesi adeta bizim dünyaya açılan penceremiz olacak. Ankara bağlantılı bütün uçaklar artık Afyonkarahisar'a inmiş gibi olacak. 1 saat 15 dakikada burada olacaklar. Havaalanımız da yoğun çalışmayla bu sene bitecek.''

''Türkiye ulaşımda çağ atladı''

Balkanlıoğlu, Türkiye'nin ulaşımda çağ atladığını belirterek, ''İnsanın, ömründe zor görebileceği bir şeyi 6-7 yılda gördük. Türkiye bütün şehirlerine artık bölünmüş yollarla ulaşıyor. Otoban standardında yollar yapılıyor. Büyük devlet olduğumuzu görüyoruz'' dedi.

Afyonkarahisar'ın kara, hava ve demiryolu ile bütün ulaşım arterlerinin kesişim noktasında bulunduğunu anlatan Balkanlıoğlu, hızlı tren istasyonuyla ilgili doğru kararların verilmesi için bir arada bulunduklarını kaydetti.

TCDD Demiryolu Yapım Daire Başkanı Mustafa Babal da Afyonkarahisar hızlı tren istasyonunu Kütahya yolunun 6. kilometresindeki 140 dönümlük arazi üzerine kurmayı planladıklarını bildirdi.

Ankara-Afyonkarahisar arasında hızlı tren rayı hattının Polatlı'nın Yenice köyüne kadar olan kısmının tamamlandığını ifade eden Babal, hızlı trenin Afyonkarahisar'a gelmesi için sadece 160 kilometrelik bir hat kaldığını sözlerine ekledi.