Stefanos Yerasimos, Seçkin Bir Toplantı ile Anıldı
17 Ekim’de Osmanlı Bankası Müzesi’nde Prof. Dr. Edhem Eldem’in yönettiği bir anma toplantısı gerçekleşti. Eldem’in de belirttiği gibi, her ne kadar Yerasimos’u ve çalışmalarını anmak ve aktarmak için konferanslar gerekse de, bu mütevazi anma toplantısı,seçkinliği ve farklı disiplinleri bir araya getiren katılımı ile dikkat çekiyordu.
Toplantının açılış konuşmasını, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Pierre Chuvin yaptı. Chuvin, Yerasimos’u çok dil bilen, çok seyahat eden biri olarak anlattı. Onun yaklaşımını “geçmişi her zaman bugünün ışığında yeniden yorumlamak” olarak tanımladı. Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü’nü canlı bir tartışma ortamı olarak düşündüğünü ve enstitüye 700 kitap bağışladığından bahsetti. Yerasimos’da iki şahsiyetin ve farklı disiplinlerin birleştiğinden söz etti.
Sonrasında, Paris CNRS’den Prof. Dr. Pierre Pinon, Yerasimos ile yaptığı çalışmaları anlattı; onun bilimsel araştırmalarla sınırlı olmayan keşif merakından bahsetti; geniş kültürünü, açık görüşlülüğünü, tarafsızlığını ve zekasını vurguladı. Yine CNRS’den Prof. Dr. Nicolas Vatin, Yerasimos ile beraber yaptıkları "İstanbul mezarlıkları" konulu kapsamlı çalışmayı aktardı. Yerasimos’u titiz ve sabırlı bir araştırmacı olarak niteledi; geniş ilgi alanından ve detaylı araştırmalarından söz etti. Yerasimos’un Türk, Rum ve Fransız kültürleri arasında görünmeyen bağları gördüğünü anlattı.
Sonrasında Stefanos Yerasimos’un tezlerine danışmanlık yaptığı iki öğrencisi, Yrd. Doç. Dr. Derin Öncel ve Yrd. Doç. Dr. Cana Bilsel söz aldılar. Derin Öncel, Yerasimos’un yarım kalan "16. yüzyıl İstanbul’u kent dokusu ve konutları" üzerine olan çalışmasını araştırmacılar tarafından devam ettirilmesi umudunu belirterek anlattı. Yerasimos, Vakıfnamelerdeki metinler yoluyla 2821 binanın mimari özelliği üzerine çalışmıştı.
Cana Bilsel, sonrasında, İpek Akpınar ve Stefanos Yerasimos ile birlikte yürüttükleriHenri Prost araştırmalarının çerçevesini çizdi. Sonrasında, Yerasimos'un kent tarihi üzerine olan araştırmalarını vurgulayarak, Yerasimos’un kent tezlerinden bahsetti. Bilsel'in aktardığına göre, bu tezlerin ana başlıkları şunlar: İslam hukuku ve Roma hukuku arasındaki farklardan doğan “İslam kenti” kavramı, Bizans ve Osmanlı arasındaki süreklilik ya da süreksizlik ve Osmanlı kentlerinin batılılaşması.
Bu konuşmalar sonrasında, Yerasimos’un destek verdiği ve Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü çatısı altında himaye ettiği ve dönem müzikleri üzerinde çalışan Fikret Karakaya yönetimindeki Bezmârâ Topluluğu bir dinleti gerçekleştirdi. Tüm bu çeşitlilik Yerasimos'un zenginliğini yansıtır nitelikteydi.