Ağa Camii'nin Çilesi TBMM'de



Ağa Camii’nin kaynak yetersizliği nedeniyle duran restorasyonu Meclis gündemine de taşındı. CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, Başbakan Erdoğan ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Özkes önergesinde, haberde yer alan bilgilere yer vererek restorasyonun neden durduğu ve ne zaman biteceğine ilişkin sorularının Başbakan Erdoğan tarafından yanıtlanmasını istedi.

Demirören AVM inşaatı sırasında hasar gören tarihi Ağa Camii restorasyonu kaynak yetersizliği nedeniyle durdu. Ağa Camii’nin restorasyonu Demirören Holding sponsorluğunda gerçektirilmiş ve Demirören Grubu tarafından ayrılan 1 milyon liranın restorasyona yetmediği için restorasyonun 5 aydır durduğu belirtilmişti.

Restorasyon, 3’te birinin kaçak olduğu iddia edilen Demirören Alışveriş Merkezi (AVM) inşaatının 417 yıllık Hüseyin Ağa Camii’ne verdiği zarardan sonra başlamıştı. Cami duvarlarında meydana gelen çatlaklar ve kamuoyunda oluşan tepki üzerine Demirören Grubu Ağa Camii’nin restorasyonunu yaptıracağını açıkladı, ‘gururla’ restore ettiğini cami çevresine asılan panolarla ‘Değerlerimiz için varız...’ sloganıyla duyurdu. Ancak Hüseyin Ağa Camii restorasyonu, Demirören Grubu’nun ayırdığı 1 milyon liralık ödenek yetmeyince durdu.

Vakıflar: 2013 sonu bitecek

Demirören Holding yetkilileri, cami restorasyonu ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ilgilendiğini belirterek herhangi bir açıklama yapmadı. Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, ise para bittiği için inşaatın durduğu iddialarını doğruladı, restorasyonun devam etmesi için Demirören Grubu ile görüştüklerini açıkladı.

Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci ise restorasyon sırasında öngörülmeyen yeni imalatlar ortaya çıktığını ve bitirici restorasyon çalışması için keşif yaptıklarını belirterek şunları söylemişti: “İlk ihalede bir maliyet öngörüldü. Daha önce öngöremediğimiz, ancak yapılması gereken imalatlar ortaya çıktı. Şimdi Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak yapılması gereken yeni gelişmeler ışığında yeniden bitirici bir yaklaşık maliyet çalışması yaptık. Bu maliyet çalışması tamamlandı. İlk keşif bedeli 1 milyon liraydı. Erdoğan Demirören tarafından yeniden, 1 milyon lira daha verildi. Kasım 2012’de bitirilecekti, yıl sonuna kadar bitirmeyi düşünüyoruz. 10 gün içerisinde restorasyon tekrar başlayacak.”