Ağa Camii’nin Yeni Hali Tartışma Yarattı!



400 yıllık Hüseyin Ağa Camii’nin ‘restorasyonu’ tamamlandı. Mimarlar, bugün ibadete açılacak Ağa Camii’nin tarihi izlerinin tamamen yok olduğunu söylüyor. Beyoğlu Belediyesi ise Ağa Camii’nin açılışını “Gölcük depremine hasar gören tarihi Hüseyin Ağa Camii, restorasyon çalışmalarıyla depreme dayanıklı hale getirildi” açıklamasıyla duyurdu.

Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nden Mücella Yapıcı açıklamaya tepki gösterdi. Yapıcı, “Demirören AVM’nin inşaatı sırasında proje ruhsatına aykırı yapılan yasadışı kazılar nedeniyle Ağa Camii hasar gördü. Sadece o camii değil, etrafındaki birçok binaya hasar verilerek Demirören grubu tarafından el konuldu. Tekniğine hiç uygun olmayan, bir restorasyonla karşımıza çıkarılan Ağa Camii için depremde hasar gördü, biz onardık demek ne akla, ne mantığa ne de ahlaka sığar” dedi.

Mimar Korhan Gümüş, Ağa Camii’ye restorasyon değil yeniden inşa projesi uygulandığını söyledi. Ağa Camii’ye ait bütün tarihi izlerin silindiğini belirten Gümüş, “Bu bir restorasyon değil, rekonstrüksiyon çalışmasıdır. Doğramalarıyla, saçaklarıyla, kafa penceresi dediğimiz üstteki pencereleriyle her şey tamamen kurmaca, taklit bir model esas alınarak yapılmış. Camiye 19. yy sonunda, 20. yy başında yapılan tarihi belge niteliğindeki eklemeler silinmiş. Pimapen gibi pencereler takılmış, herhangi bir doğramacıda yapılmış gibi uyduruktan doğramalar yapılmış. Basmakalıp bir müteahhit çalışmasıyla restorasyon yapamazsınız. Camii’deki tüm tarihi izlerin korunması gerekiyordu” dedi.