Ağaç Katliamında Başrolde Kepçe



Hürriyet'ten Oğuz Demir'in haberine göre, Devlet Tiyatroları’nın Macunköy’de bulunan ve 60 yıldır kullandığı İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi ile atölyelerin yer aldığı arazide haftasonu 20’ye yakın ağaç, kepçe operasyonu ile köklerinden söküldü. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt da sahneye gelerek incelemelerde bulundu. Arazinin 4 bin 250 metrekarelik kısmın Milli Emlak tarafından bir özel firmaya satılmasının ardından, özel firmanın DT’nin zilliyetinde olan araziyi de gasp ederek sınırlarını geçtiğini ifade eden DT Avukatı Ahmet Nuri Ekici, “Daha öncesinde 50-60 yıllık ağaçları kestiler, şimdi de kepçe ile ağaçları köklerinden söktüler. Firma atölyelerimizin olduğu alana çok yaklaştı, 25 metre derinlikte çalışma yapıyorlar, atölyelerimizin kayma riski var” dedi. Ekici konuyla ilgili açıklamasını şöyle sürdürdü:

Binaların kayma riski var

“Mart ayından beri yaklaşık bin civarında ağaç kestiler. Bu ağaçlardan 100’e yakını 50 yıllık, bir tanesi de 60 yıllık dut ağacıydı. Cumartesi akşam ve pazar sabahı da kepçe operasyonuyla 20’ye yakın ağacı köklerinden söktüler. Söktükleri ağaçları da gizlemek için toprağın altına gömdüler. Ayrıca, atölyelerimizin olduğu alana çok yaklaştılar, 25 metre derinlikte çalışma yapıyorlar, bu binaların kayma riski var. DT şu ana kadar 650 bin TL’lik zarara uğratıldı. Bu zararın karşılanması için de firmaya dava açacağız. Önceki gün bir firma yetkilisi gelerek arkadaşlarımızı ‘Araçları çekin yoksa kepçelerle indireceğim’ diyerek tehdit etti. Buradaki araçlar devletin araçlarıdır.

Tekrar suç duyurusunda bulunacağız

Yenimahalle Kaymakamlığı’nın zilliyetin DT’de olduğuna dair kararı var, biz bu zilliyeti korumakla yükümlüyüz. Kanunda da çok açık bir şekilde ‘Zilliyet kendisine yapılan her türlü saldırıyı def eder’ şeklinde bir açıklama var. Buranın zilliyeti devlet, devletin bütün organlarıyla burayı koruması gerekir. Sadece DT değil, polislerimizin de aynı hassasiyetle koruması gerekir, polis olayı izlemekten başka bir şey yapmıyor. Biz yasal müracatlarımızı yaptık ve tekrar suç duyurusunda bulunacağız.”

Arazi satışı mahkemelik

Devlet Tiyatroları, 60 yıldır kendi kullanımında olan arazinin Milli Emlak tarafından özel bir firmaya satılması üzerine, konuyu yargıya taşımıştı. Mahkeme sürerken, firmanın DT’nin arazisine girmesi üzerine DT avukatları mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı aldırmış ve çalışmanın durdurulmasını istemişti. Yargı kararına karşın arazide inşaata devam eden firma çalışanları, geçtiğimiz ay, DT güvenlik görevlilerine silahla saldırmıştı.