Ağaç Kıyımı Yargıya Taşınıyor



1999 yılında Atatürk Ormanı'nın imara açılmasını engellemek amacıyla kurulan Florya ve Atatürk Ormanı Koruma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Taner Dayı, bölgenin ikinci derecede sit alanı olduğunu vurguladı. Anıtlar Kurulu'ndan izin alınıp alınmadığını araştıracaklarını söyleyen Dayı, "Ağaç söküldüğünü ispat edersek cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağız." diye konuştu.

Zaman'ın haberine göre, ormandaki ağaçların birçoğunun 10 yaşından büyük olduğunu hatırlatan Çevre Dostları Derneği Başkanı Ülker Durukan ise yaşı geçmiş ağaçların taşınmasının mümkün olamayacağını söyledi. Belli bir yaştan sonra sökülüp başka bir yere taşınmasının, ağacın ölmesi anlamına geldiğinin altını çizen Durukan, "Oradaki ağaçlar 1947'de dikildi. Yol kenarındaki ağaçların sökülmesi sel ve su baskınlarına davetiye çıkarmaktır." dedi. Yol yapılmasına karşı olmadıklarını aktaran Durukan, ancak belirli uzman ve mühendislerin gerekli altyapı çalışmalarını yaptıktan sonra ormanın zarar görmeyecek şekilde yolun hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Florya'daki yaşanan olayla ilgili kendilerine de şikâyet geldiğini ifade eden Çevre Konseyi Başkanı Zafer Murat Çetintaş da, "İstanbul öyle bir hal aldı ki Atatürk Ormanı'nda kesilen veya taşınan 10 ağacı önemsemez hale geldik. Yöneticiler ve halkımız da artık giderek duyarsızlaşıyor." şeklinde konuştu. Yeşilköy Güzelleştirme Derneği Başkanı Fikret Toraman, diğer çevreci derneklerle birlikte arazide incelemede bulunacaklarını ve çalışma ile ilgili bir an önce bilgi alacaklarını anlattı. Toraman, ağaçların kesilme ihtimalinin doğru olabileceğini vurguladı.

Ağaçların taşınmasından mahalle sakinleri de rahatsız. Semt esnaflarından Sinan U., "Bu kararı kim verdiyse, ağaçları kim söktüyse elini vicdanına koymasını ve ağaç kıyımını durdurmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı. Yolun dar ve ihtiyacı karşılamadığını savunan bazı vatandaşlar ise ağaçların kesilmesinden de rahatsız olduklarını dile getiriyor. 19 yıldır Florya'da oturduğunu kaydeden İsmail Yazar isimli bir vatandaş, "Yol büyük ihtiyaç ama ormanın da böyle tahrip edilmesi kabul edilemez. Yolu yer altına alabilirlerdi veya aynı işlevi görecek bir başka yönü tercih edebilirlerdi." dedi.