Ağaçları Nakletmek için Almanya'dan Özel Makine Getirdi



Proje hakkında bilgi veren Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Bornova'da bir süre önce satın aldıkları arazide yeni bir proje için çalışma başlattıklarını, arazi üzerindeki ağaçları kesmeden projeyi yürütmek istediklerini anlattı. Yaklaşık 5 ay önce başladıkları proje kapsamında ağaçların taşınması konusunda dünyanın önde gelen firmalarıyla temasa geçtiklerini ifade eder Sancak, "Türkiye’de örneği yok denecek kadar az bir uygulamayı hayata geçirdik. Yeni aldığımız arsada başlayacak projenin hafriyatı sırasında inşaat sahasında kalarak kesilecek olan ağaçları, şu anda inşaatı tamamlanan Folkart Towers’ın iki kulesinin ortasındaki park alanına taşımaya başladık. Bu uygulamayla hem ağaç kesilmesinin önüne geçtik hem de 40-45 yaşındaki yılların emeği ile yetiştirilmiş ağaçları yok olmaktan kurtardık" diye konuştu.

Bu alan içindeki 65 ağacın taşınması için Almanya'dan getirilen iki makinenin kullanıldığına değinen Sancak, bu yöntemin Türkiye'de çok tanınmadığını bildirdi. Özellikle inşaat şirketleri ve yerel yönetimlerin bu yöntemin farkında olmasının gerekli olduğuna işaret eden Sancak, "Proje kapsamında transplantasyon adı verilen işlemle palmiye, hurma, nar, ceviz, zeytin, Japon kavağı, defne, incir, Malta eriği, yalancı karabiber, jakaranda, zakkum, erik ve oya ağaçları taşınmaya başlandı" dedi. İşlem sırasında kullanılan makinelerin Akdeniz tipi ağaçların kökünü kavrayabilecek dünyadaki 2 makineden biri olduğunu, Alman yapımı bu araçların bu proje için 20 günlük bir yolculuk sonrası İzmir'e getirildiğini aktaran Sancak; sayı, çeşitlilik ve ağaç yaşı bakımından Türkiye'nin en büyük ağaç transplantasyonu projesini yürüttüklerini vurguladı.

Standart transfer çalışmalarının başarı oranının yüzde 50 olduğunu, bu yöntemde ise ağaçların yüzde 95 oranında yeni yerlerinde yaşamlarına devam ettiğini belirten Sancak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu organizasyonda ana hedefimiz, inşaat sahası içinde taşınamayacak tüm ağaçların korunması ve yaşamın bir parçası haline getirilmesidir. Transplantasyon yüksek maliyetli bir iş. Bize yaklaşık 600 bin liraya mal oldu ama taşınacak ağaçları gördüğünüzde buna değdiğini anlıyorsunuz. Hepsi en az 40 -45 yaşlarında çok güzel ağaçlar. Yılların emeği var üzerlerinde. Yerel yönetimler ve inşaat şirketlerine örnek olmasını umut ettiğimiz bir projeye başladık. Türkiye'de artan çevre duyarlılığı ile birlikte transplantasyon projelerinin de daha fazla gündeme gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çevre bilinci Türkiye'de son dönemde giderek artıyor. Bunu icraatla da göstermek gerekiyor. Özellikle inşaat şirketleri ve yerel yönetimlere bu yöntemi öneriyorum".