Ağaçlarını 'Sit'le Korudu



İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi geçen hafta "çok ilginç" bir plan teklifini kabul etti. Herkesin biraz daha fazla inşaat yapabilmek için imar planı değişikli istediği bir dönemde Mehmet Öztürk, sahibi olduğu arazisine yapı yasağı uygulanması için belediyeye başvurdu. Büyükada'nın kuzeyine göre yapılaşmanın çok daha az olduğu güney kesimindeki, Nizam Mahallesi 54 pafta, 169 ada 7 parsel sayılı, 23 bin 879 metrekarelik arazinin sahibi Mehmet Öztürk, yaptığı başvuruda, arazisinin yapı yasağının uygulanacağı "1. derece doğal sit alanına" alınmasını istedi.

Koruma Kurulu sit dedi
Öztürk, söz konusu arazisini "1. derecede doğal sit" alanına aldırabilmek için ilk önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvurarak 1/5000 ölçekli planlara işlenmesini istedi. Bu teklifin kabul edilmesinden sonra dosya İstanbul 5 No.'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na gönderildi. Kurul, Adalar Orman Şefliği'nden söz konusu arazideki ağaçlar ve türlerine ilişkin bilgi istedi.
Kurul daha sonra "Büyükada, 54 pafta, 169 ada, 7 parselin 1. derece doğal sit alanı olarak tesciline, söz konusu parselde bulunan tüm ağaçların korunması gerekli anıt ağaç olarak tesciline" karar verdi. Öztürk bu kararla da yetinmedi. Aynı kararın 1/1000 ölçekli imar planlarına da uygulanmasını istenmesini istedi. Adalar Belediye Meclisi tarafından kabul edilen teklif daha sonra onay için İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne geldi ve geçtiğimiz pazartesi günü de kabul edildi.

Habersiz satmak istediler!
Öztürk'ün arazisi 2004 yılında bir şebeke tarafından "Sahibinden satılık" diye satışa çıkarıldı. Halen internette bulunabilen bu ilana göre, araziden 3 milyon dolar isteniyor. Bir başka ilanda ise aynı arazi için 2,5 milyon dolar isteniyor. İlanların birinde arazi üzerinde 1000 adet çam ağacının olduğu belirtiliyor. İlanlarda arazinin sahibinden satılık olduğu vurgulanıyor.

'Başbakan'la bile görüştüm'
Arazinin sahibi Mehmet Öztürk, 25 yıldır araziyi ve üzerindeki ağaçları korumak için mücadele ettiğini belirterek, "Bunun için neredeyse katil olacaktım" dedi. Sahte imzalarla arazisinin satılmak istendiğini, bunun için ilanlar verildiğini belirten Öztürk şunları söyledi:
"Burasını korumaya alabilmek için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüm. O zamanki Turizm Bakanı Erkan Mumcu ile de görüştüm. Bana yardımcı oldu. Ne yazıktır ki bu mücadalemde bana esas zorluğu, burasını korumakla görevli kurum temsilcileri çıkardı. Çok şükür ki sonunda başardık.
Burasını benden habersiz satmaya çalıştılar, sahte imzalarla. Bu konuda derdimi anlatabilmek için çok uğraştım. Orada 700-800 çam ağacı var. Her biri benim için çok değerli. Bir tanesi yok olduğunda bile dayanamam oturup ağlarım. O ağacı koruyamadığım için kendimi sorumlu hissederim. Bu mücadele kolay kolay anlatılamaz. Neler yaşadığımı bir ben bilirim."