Ağaoğlu, Amcazade Yalısı İçin Ruhsat Bekliyor



Öncelikle uzun yıllardır herhanbi bir aşama kaydedilememesinin sebebinin bürokratik sorunlar olduğunu vurgulayan Ali Ağaoğlu, boğaz söz konusu olduğunda Koruma Kurullarınının ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün çok özenli davrandığını söyledi. Sonunda projede ruhsat aşamasına gelindiğini anlatan Ali Ağaoğlu, yakın zamanda ruhsatın çıkmasını beklediklerini söyledi.

Yalı projesini alırken ticari düşünmediklerini anlatan Ağaoğlu, "Biz bu projeyi kültür hizmeti olarak planladık. Ticari bir kaygı gütmüyoruz" diye konuştu. Projenin her aşamasını ilgiyle takip ettiğini ifade eden Ağaoğlu, yalının % 100 aslına uygun inşa edileceğinin altını çizdi.
Yalının 25 yıllığına kiralandığını hatırlatan Ağaoğlu, "Burayı turizm tesisi olarak değerlendireceğim. Otel olacak" dedi.

Ağaoğlu, "Yalıda yaşayacağıma dair haberler çıktı. Öyle bir durum yok. Ben kendi evimden gayet memnunum, başka bir yere taşınmam" diye belirtti.

"Amacımız külliyeyi yeniden canlandırmak"

Konuyla ilgili konuştuğumuz Mülhak Köprülü Amcazade Hüseyin Paşa Vakfı Başkanı Ahmet Cengiz Köprülü de yalı olarak bilinen divanhanenin
butik otele dönüşeğini bildiklerini ve süreci yakından takip ettiklerini söyledi. Bürokratik sorunlar nedeniyle projeye bir türlü başlanamadığını anlatan Köprülü, "Alan 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu, 5737 sayılı Vakıflar Kanunu ve 3134 sayılı  İmar Kanununa tabi. Bunca mevzuata sabretmek de önemli bir mesele" dedi.

Köprülü, "Orası aslında bir külliye ve içinde, harem, kayıkhane gibi başka yapılar da vardı. Şimdi amacımız bütün bu külliyenin yeniden hayata döndürülüp, topluma kazandırılması"dedi.

Gazetelerde yayınlanan haberlerin aksine orada başka bir yapılaşmanın mümkün olmadığını dile getiren Köprülü, "Bölgenin her hangi bir şekilde imara açılması ya da eskiden var olmayan bir yapının inşası söz konusu değil" diye belirtti.

Reklam Goruntulenme Bolumu

1697'de inşa edilmişti

Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı 1697 yılında inşa edildi. Boğazın hatta İstanbul ’un en eski sivil mimari örneklerinden biri. Sadrazam Köprülü Fâzıl Ahmet Paşa'nın amcasının oğlu ve Sultan 2. Mustafa'nın sadrazamlarından "Amcazâde" lakaplı, Hüseyin Paşa tarafından yaptırıldı.
Tarihi yalı Karlofça ve Pasarofça anlaşmasının imzalanmasına şahitlik etti. Mülkiyeti Mülhak Köprülü Amcazade Hüseyin Paşa Vakfı’na ait tarihi yalı 55 dönüm araziye sahip. 2007 yılında Ağaoğlu tarafından Restore et - işlet – devret modeliyle 25 yıllığına kiralanan yalının restorasyonuna tam 7 yıldır başlanılamamıştı.