Ağaoğlu, Ataşehir'i 15 Yıl Vadeli Satacak



TOKİ'nin İstanbul Ataşehir'deki 3.500 konutluk ihalesini alan Ağaoğlu, İnşaat, vadeyi 10-15 yıla çekmek için bankalarla görüşmelere başladı.

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) ihaleye çıkardığı İstanbul Ataşehir'deki 3.500 konutluk projeyi Ağaoğlu Şirketler Grubu aldı. 26 Austos'ta sözleşmesi imzalanan proje, bugüne kadar TOKİ'nin tek seferde ihaleye çıkardığı ve sonuçlandırdığı en büyük proje. Yaklaşık 600 milyon dolarlık proje (800 trilyon ile 1 katrilyon lira arasında bütçesi var) hasılat paylaşımı yöntemiyle yapılıp satılacak. 2005'in ilk yarısında start alması planlanan proje ayrı zamanda Türkiye'de en uzun vadeli konut projesi olma özelliğini de taşıyacak. Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, "Enflasyon ve faizlerdeki düşüşe paralel olarak vadeleri 10-15 yıla yayarak böylece daha geniş bir kesimin ev sahibi olmasını sağlayacağız" dedi.

TOKİ Ataşehir Bölgesi için üç ihaleye birden çıktı. 1.521 konuttan oluşan 1. Kısım'ı Emay İpek İnşaat, 2.100 konuttan oluşan 2. Kısım'ı Varyap-Teknik Yapı Konsorsiyumu aldı. İhalesine Alarko, Cengiz İnşaat, Baytur, Hazinedaroğlu-Arsaş gibi firmaların da katıldığı 3.500 konuttan oluşan 3. Kısım'ı da Ağaoğlu Şirketler Grubu aldı. 28 yıldır konut sektörünün içinde olan Ali Ağaoğlu, ilk defa devletle sözleşme imzalamış. Ağaoğlu ile yeni projelerini konuştuk.


Oldukça büyük bir proje. Ne zaman start alacaksınız?
Biz ilk defa devletle iş yapıyoruz. Sözleşmeyi 26 Ağustos'ta imzaladık. Şu anda projelendirme aşamasındayız. 8-10 ay gibi ruhsat süremiz var. Bunu 5-6 aya çekmeye çalışacağız. Tahmin ediyorum 2005'in ilk yarısında start veririz. Toplam beş yıllık bir proje. Ama daha kısa sürer sanırım. 3 veya 4'e bölebiliriz projeyi.

Hangi gelir grubuna hitap edecek?
B Grubu'na hitap eden 1+1'den 4+1'e kadar her kesimin ulaşabileceği bir proje olacak. Klasik apartman dairesi yapmayı düşünmüyoruz. Oturttuğumuz bir çizgimiz var. Mimari kalitesi yüksek binalar yapmaya özen gösteriyoruz. Bu Ataşehir projesinde de devam edecek. 10 ile 18 kat arasında, ama şık binalar olacak. Arazi büyük, çalışma imkanımız rahat. Estetiği ve sosyal yaşamı ile My konseptini oraya da taşıyacağız. Çok iddialıyız. Türkiye'nin gözbebeği bir proje yaratacağız.

Projenin büyüklüğü ne kadar?
800 trilyon ile 1 katrilyon arasında, yaklaşık 600 milyon dolar. TOKİ'nin tek kalemde yaptığı en büyük işi olacak bu. Fiyatlandırma konusunda da çalışmalarımız sürüyor. Şu anda rakam vermek zor. Ama şunu söyleyebilirim vadeler uzun olacak. Çünkü proje başladığında enflasyon ve faizler de daha makul olacak. O zaman vadeler de 10-15 senelere taşıyıp, gelir seviyesi daha aşağı gruplar tarafından da alınabilir hale getirmeyi planlıyoruz.

Proje çok büyük. Finansman konusunda bankalardan yardım alacak mısınız?
Bugüne kadar finansmanı kendimiz çözdük. Faizlerimiz daha düşüktü ve müşteri karşısında banka görmekten hoşlanmıyordu. Çünkü bize derdini anlatabiliyor. Bankada sistem devreye giriyor, karşısında muhatap bulamıyor. Müteahhide borçlanmayı daha cazip buluyor. Ama bu projelerde bankalar da olacak mutlaka. Çeşitli bankalarla görüşmelerimiz sürüyor.

'My' konseptini İtalya'ya ihraç edecek

Neden tüm projeleriniz İngilizce My (benim) sözcüğü ile başlıyor?
1998'den sonra 5 yıldızlı bir oteldeki sosyal, sportif ve güvenlik imkanlarını konutlarımıza da taşıdık. My konsepti böyle doğdu. Ve bu konsepti B gelir grubunun alacağı şekilde yapılandırdık.

Anadolu'da potansiyel var mı?
Zaman zaman Anadolu'dan teklif alıyoruz. Ancak TOKİ'nin de ihalesini alınca pek Anadolu'ya bakacak durumumuz kalmadı. Ayrıca bir İtalyan firmasından teklif aldık. My konseptini İtalya'da uygulamamızı istediler. Elemanlarımız şu anda piyasa araştırması yapıyor. Anlaşırsak hem bizim hem Türkiye adına gurur verici bir proje olacak. İtalya gibi tasarımda lider bir ülkeden böyle bir teklifin gelmesi bizim için önemli.

Turizm yükselen değer. Bu konuda yeni çalışmalarınız olacak mı?
İki yeni otel projemiz var. Bodrum'da bir koy satın aldık. 5 yıldız ve üstü bir otel için çalışmalara başladık. Ruhsat aşamasındayız. 40 milyon dolarlık bir yatırım bu. Bir de İstanbul Çamlıca'da yine 5 yıldızlı bir otel çalışmamız var. O da projelendirme aşamasında. Turizmde İstanbul'dan başlayıp Bursa, Bodrum ve Antalya'da son bulan bir zincir istiyoruz.

Temele kazma vurmak için 280 imza gerekiyor

Konut yapımında en büyük sorunu nerede yaşıyorsunuz?
Ruhsat almak için tam 280 imzaya ihtiyaç var. Bu çok büyük bürokratik yük getiriyor. Her imza atanda bir gün kalsa 280 gün eder ki, bazıları dosyaları aylarca bekletiyor. Bir de üstüne inşaata kazma vurmadan çok ciddi paralar ödüyoruz. Oysa Türkiye'deki kalitesiz yapı stokunun yenilenmesi için devletin bürokrasiyi azaltması lazım. Deprem yıkacağına biz yıkıp sağlam binalar yapalım. Türkiye'de 1970 ile 1990 arasındaki yapı stoku kötü. 280 imza Veli Göçer'ler zamanında da vardı. Ama sorun çıktığında bu imza atanların hiçbiri sorumluluğu üstlenmedi.