Ağaoğlu'nun "Lüks" Konutlarının Altında 7 Bin Hayat Var



Son zamanlarda Ali Ağaoğlu'nun adeta vaha kurma vaatleriyle oynadığı reklamlarda gösterilen uçsuz bucaksız boş arazi aslında bundan birkaç yıl öncesine kadar bin 730 ailenin yani 7 bin insanın yaşadığı Ayazma Mahallesi'ydi. Yarısına yakını Güneydoğu'da köyleri boşaltılan ve zorunlu göç ile İstanbul'a gelip buraya yerleşen insanlardan oluşan Ayazma Mahallesi şimdi Ali Ağaoğlu'nun lüks konutlarının yapılmasını bekliyor.

Ayazma'da ne oldu?

2005 yılında bölgenin kentsel dönüşüm projesi kapsamına alınmasıyla birlikte Ayazma sakinlerine hak sahibi olacaklarına ve kimsenin mağdur olmayacağına dair söz verildi. Bin 730 hak sahibinden ev sahibi olan bin 474'üyle anlaşmaya varılmasının ardından yapılan iki kura çekilişi ile ev sahipleri Bezirgânbahçe'de yapılan TOKİ konutlarına yerleştirildi. Ancak geri kalan 256 kiracı aile kapsam dışında bırakıldı, bir aile de kendi isteği ile kapsam dışında kaldı. Kasım Aydın'dan söz ediyoruz. Komşuları kiracı oldukları için açıkta bırakılan Aydın, TOKİ konutlarına yerleşmektense mücadele yolunu seçenlerden...

Ayazma'da bir direniş sembolü: Kasım Aydın

Kasım Aydın, yedi kişilik ailesi ile birlikte 2000 yılında İstanbul'a göç etmiş. Doğu ve Güneydoğu'dan gelenlerin yoğunlukta olması nedeniyle de Ayazma'ya yerleşmiş. İlk önce bir ayakkabı fabrikasında çalışmaya başlayan Aydın, ardından bir markette işe başlamış ve 6 yıl marketçilik yapmış. Bu sırada ev sahibi olan, işi gücü yerinde olan Kasım Aydın'ın huzuru 2005 yılında Ayazma'nın kentsel dönüşüm kapsamına girmesiyle birikte bozulmaya başlamış. Neredeyse tüm Ayazma halkını tanıdığını söyleyen Aydın, sözlerine şöyle devam ediyor:

"Ayazma'da markette çalıştığım için insanların içinde bulunduğu yoksulluğu çok iyi biliyordum. Yılda sadece bir kere 100 gr zeytin alabilen insanlar vardı. Kentsel dönüşümle birlikte ev sahiplerine TOKİ tarafından ev verilirken, kiracıların sokağa atılmasını kabul edemedim ve ev sahibi olmama rağmen TOKİ'den ev almak için çekilişe katılmadım."

Kiracılarla birlikte

2007 yılında ev sahipleri çekilişlerle Bezirgânbahçe TOKİ konutlarına yerleştirilirken Ayazma'da bulunan evler de dozerlerle yıkıldı. Bu süreçte kendi evi de yıkılan Kasım Aydın, kiracılarla dayanışmasını sürdürmeye devam etmiş ve yıkılan evinin yerine bir baraka inşa etmiş. Ancak belediye ekipleri barakaları da yıkınca Ayazma'daki hayat çadırlar içinde sürmeye başlamış. Bu aşamada bazı kiracılar Bezirgânbahçe'deki TOKİ binalarına kapıcı olarak alınırken, kimisi memleketine dönmeyi, kimisi de mücadele ile bir yere varılamayacağını düşündüğü için başka semtlere taşınma yolunu seçmiş. Sözcülüğünü Kasım Aydın'ın yaptığı 15 aile ise Ayazma Mahallesi Ağaoğlu'na satıldığı için artık orada kalamıyorlar. Ancak 40 haftadır her haftasonu Küçükçekmece Atatürk Parkı'nda toplanarak haklarını aramaya devam ediyorlar.

1967 tarihli 775 sayılı Gecekondu Kanunu'nun 21. maddesi gecekondu alanlarında düzenleme yapılırken, bu alanlardaki konut sahiplerinin ve kiracıların barınma hakkının güvenceye alınmasını da hükme bağlamaktadır. Bu hükme göre gecekondu alanlarında düzenleme yapılırken, kiracı olarak orada yaşayan vatandaşların barındığı konutlar, ev sahiplerine sağlanan koşullarda konut tahsis edilmeden ya da iki yıl süreyle aynı çevrede eski konutlarında ödedikleri kira bedelleriyle kiralık konut bulunup, yerleştirilmeden evleri yıkılamaz.